Przejdź do głównej zawartości

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka.



GOFRY WYBORNE
40g kaszy gryczanej niepalonej
130g wody

1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin.

2. Dodać:
30g mąki z ciecierzycy
1 duży orzech włoski ok. 10g
30g mąki kasztanowej
30g mąki ziemniaczanej
sporą szczyptę soli
30g aquafaby 

3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy.



DUSZONE CEBULOWE WARZYWA
1 duża cebula ok. 100g
1 - 2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego
1 łyżeczka suszonego koperku lu mały pęczek świeżego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki tahiny 
woda lub bulion do podgotowania ok. ½ szklanki

1. Suchą patelnię rozgrzewam na średnim ogniu.
2. Pokrojoną w półpiórka cebulę podprażam na rozgrzanej patelni dodając połowę soli i często mieszając, aż uzyska złocisty kolor.
3. Podlewam kilkoma łyżkami wody/bulionu, dorzucam czosnek pokrojony w plasterki. Podgotowuję do miękkości cebuli. Jeśli płyn wyparuje, podlewam pponownie i mieszam.
4. Doprawiam resztą soli, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem ziołowym i mieszam.
5. Dodaję tahinę i tyle wody/bulionu, by mogły się połączyć na patelni w kremowy sosik. Odparowuję na tyle, by płyn nie był widoczny pomiędzy kawałkami cebuli.

Podaję na gofrach, kanapkach, jako farsz do naleśników lub okrasę do pierogów.





Komentarze

Polecane

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka  może być mąka z ciecierzycy lub  aquafaba  czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy . Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę.  Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj . 2 porcje Wartości odżywcze 100g: 124kcal 2g tłuszczu 21g węglowodanów 6.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale CIECIOMLET  czyli omlet z ciecierzycy z warzywami -  100 ml wody + 80 ml aquafaby -  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g) -  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g) -  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej -  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g) -  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g) -  kawałek cukinii star...