Przejdź do głównej zawartości

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka.



GOFRY WYBORNE
40g kaszy gryczanej niepalonej
130g wody

1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin.

2. Dodać:
30g mąki z ciecierzycy
1 duży orzech włoski ok. 10g
30g mąki kasztanowej
30g mąki ziemniaczanej
sporą szczyptę soli
30g aquafaby 

3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy.



DUSZONE CEBULOWE WARZYWA
1 duża cebula ok. 100g
1 - 2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego
1 łyżeczka suszonego koperku lu mały pęczek świeżego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki tahiny 
woda lub bulion do podgotowania ok. ½ szklanki

1. Suchą patelnię rozgrzewam na średnim ogniu.
2. Pokrojoną w półpiórka cebulę podprażam na rozgrzanej patelni dodając połowę soli i często mieszając, aż uzyska złocisty kolor.
3. Podlewam kilkoma łyżkami wody/bulionu, dorzucam czosnek pokrojony w plasterki. Podgotowuję do miękkości cebuli. Jeśli płyn wyparuje, podlewam pponownie i mieszam.
4. Doprawiam resztą soli, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem ziołowym i mieszam.
5. Dodaję tahinę i tyle wody/bulionu, by mogły się połączyć na patelni w kremowy sosik. Odparowuję na tyle, by płyn nie był widoczny pomiędzy kawałkami cebuli.

Podaję na gofrach, kanapkach, jako farsz do naleśników lub okrasę do pierogów.





Komentarze