Przejdź do głównej zawartości

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka.



GOFRY WYBORNE
40g kaszy gryczanej niepalonej
130g wody

1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin.

2. Dodać:
30g mąki z ciecierzycy
1 duży orzech włoski ok. 10g
30g mąki kasztanowej
30g mąki ziemniaczanej
sporą szczyptę soli
30g aquafaby 

3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy.



DUSZONE CEBULOWE WARZYWA
1 duża cebula ok. 100g
1 - 2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego
1 łyżeczka suszonego koperku lu mały pęczek świeżego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki tahiny 
woda lub bulion do podgotowania ok. ½ szklanki

1. Suchą patelnię rozgrzewam na średnim ogniu.
2. Pokrojoną w półpiórka cebulę podprażam na rozgrzanej patelni dodając połowę soli i często mieszając, aż uzyska złocisty kolor.
3. Podlewam kilkoma łyżkami wody/bulionu, dorzucam czosnek pokrojony w plasterki. Podgotowuję do miękkości cebuli. Jeśli płyn wyparuje, podlewam pponownie i mieszam.
4. Doprawiam resztą soli, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem ziołowym i mieszam.
5. Dodaję tahinę i tyle wody/bulionu, by mogły się połączyć na patelni w kremowy sosik. Odparowuję na tyle, by płyn nie był widoczny pomiędzy kawałkami cebuli.

Podaję na gofrach, kanapkach, jako farsz do naleśników lub okrasę do pierogów.





Komentarze

Polecane

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Zupa marchewkowa z kalafiorem i kardamonem

Zupa weszła więc w domowe menu na stałe, szczególnie gdy głowa zaangażowana w inne sprawy a czas ciśnie niemiłosiernie. Wiem, że się najem, ale pozostanie uczucie lekkości i sprawności wszechstronnej. Bardzo pomaga obieranie warzyw zaraz po zakupoach i trzymanie ich w pojemniczkach w lodwce gotowych do obróbki. Bardzo oszczędza czas i ułatwia zdrowe wybory.  Wersja dłuższa przepisu tutaj  klik . Acha, ta zupa na zimno nadal jest pyszna. Na przykład następnego dnia albo na kolację, nawet na śniadanie jest super opcją. 3 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 23 kcal 1g tłuszczu 3.2g węglowodanów 1g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA MARCHEWKOWA Z KALAFIOREM I KARDAMONEM -  350 g marchewki (ok. 5 małych) -  160 g kalafiora (⅓ paczki mrożonego) -  500 ml wody -  ½ łyżeczki soli -  7 strączków zielonego kardamonu * -  10 orzechów laskowych -   ½ - 1 łyżeczki soku z cytryny ** -  ewentualnie sól do smaku ...