Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka.
GOFRY WYBORNE
40g kaszy gryczanej niepalonej
130g wody
1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin.
2. Dodać:
30g mąki z ciecierzycy
1 duży orzech włoski ok. 10g
30g mąki kasztanowej
30g mąki ziemniaczanej
sporą szczyptę soli
30g aquafaby
3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy.
DUSZONE CEBULOWE WARZYWA
1 duża cebula ok. 100g
1 - 2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego
1 łyżeczka suszonego koperku lu mały pęczek świeżego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki tahiny
woda lub bulion do podgotowania ok. ½ szklanki
1. Suchą patelnię rozgrzewam na średnim ogniu.
2. Pokrojoną w półpiórka cebulę podprażam na rozgrzanej patelni dodając połowę soli i często mieszając, aż uzyska złocisty kolor.
3. Podlewam kilkoma łyżkami wody/bulionu, dorzucam czosnek pokrojony w plasterki. Podgotowuję do miękkości cebuli. Jeśli płyn wyparuje, podlewam pponownie i mieszam.
4. Doprawiam resztą soli, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem ziołowym i mieszam.
5. Dodaję tahinę i tyle wody/bulionu, by mogły się połączyć na patelni w kremowy sosik. Odparowuję na tyle, by płyn nie był widoczny pomiędzy kawałkami cebuli.
Podaję na gofrach, kanapkach, jako farsz do naleśników lub okrasę do pierogów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.