Przejdź do głównej zawartości

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy. 
Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym. 
Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką.
Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy. 
Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory.

Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność.


PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA
naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia

2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g)
1 średni seler (250g)
1 cebula (70g)
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g)
2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół")
2 łyżki siemienia lnianego 
2 łyżki sosu sojowego Tamari
2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego)
sól do smaku
pasta z papryki, ajwar lub ketchup do posmarowania wierzchu pieczeni

1. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę na drobnych, chleb pokruszyć, len zmielić.
2. Wszystkie składniki (poza pastą paprykową) dokładnie wymieszać w misce najlepiej ręką, spróbować masę i dosolić w miarę potrzeby (mnie 1 łyżeczka).
3. Naczynie na pieczeń wysmarować olejem kokosowym, przełożyć masę pieczeniową, wyrównać, wierzch posmarować kechupem lub pastą paprykową.
4. Piec w180 ⁰C 40 minut pod przykryciem, dopiec 15 minut bez pokrywki.
5. Kroić po lekkim przestudzeniu.


Kupuję mieszankę ziół pod nazwą "Posypka z dzikich ziół", w której skład wchodzi:
ziele macierzanki, czosnek niedźwiedzi, lebiodka, ziele bluszczyku, korzeń chrzanu, kminek, owoc jałowca, pączki topoli, liść dzikiej miety, kwiat krwawnika, kwiat kocanki.

Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Męskie danie z ziemniaków i kapusty

Męska kuchnia w pigułce czyli   minimum składników i przypraw, a maksymalna ilość w garnku . I ma być najlepiej zaraz...  Popisowe danie Syna. Kapusta z ziemniakami. Składniki w każdym domu się znajdą. Dłuższy opis znajdziecie  tutaj . 4 porcje Wartości odżywcze 100g: 43kcal 0.8g tłuszczu 8.7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale PROSTE, MĘSKIE DANIE Z ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY -  4 cebule (325g) -  pół średniej włoskiej kapusty (300g) -  2 ziemniaki (150g) -  5 ząbków czosnku (25g) -  sól według upodobania -  ⅓ łyżeczki prażonej kolendry z gorczycą (opcjonalnie) -  ½ łyżeczki oliwy z oliwek (opcjonalnie) 1. Cebulę, kapustę i wyszorowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę. 2. Do rozgrzanego garnka wrzucić cebulę (z oliwą, jeśli używacie) i poddusić do zeszklenia. Dodać kapustę, czosnek i trochę soli wraz z kolendrą i gorczycą, porządnie wymieszać i poddusić, aż nieco  oklapnie  (cytat!). 4. Do warzyw dorzuc...