Roślinnym zastępnikiem jajka może być mąka z ciecierzycy lub aquafaba czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy. Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę. Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj.
2 porcje
Wartości odżywcze 100g:
124kcal
2g tłuszczu
21g węglowodanów
6.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
124kcal
2g tłuszczu
21g węglowodanów
6.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
CIECIOMLET czyli omlet z ciecierzycy z warzywami
- 100 ml wody + 80 ml aquafaby
- 4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g)
- 2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g)
- ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
- 1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g)
- 1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g)
- kawałek cukinii starty na grubych oczkach (40g) lub inne posiekane warzywo puszczające soki jak pieczarki, papryka, bakłażan (muszę spróbować z dynią!)
1. W misce wymieszać obie mąki z solą. Powoli dolewać wodę, mieszając dokładnie trzepaczką, aż uzyskamy gładką emulsję.
2. Dodać warzywa i wymieszać.
3. Aquafabę ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w masą warzywną.
4. Patelnię (najlepsza nieprzywieralna) rozgrzać i delikatnie posmarować olejem kokosowym, wylać połowę masy. Wyrównać, by uzyskać placek o grubości ok. 1 cm, zmniejszyć gaz na średni i piec, aż brzegi zaczną się rumienić.
5. Delikatnie obrócić, dopiec do zrumienienia drugiej strony (znacznie krócej niż pierwszej). Raz jeszcze obrócić i ewentualnie dopiec.
Podawać z soczystymi surówkami, chutneyami, jogurtem roślinnym lub kwaśnym serkiem z pestek lub orzechów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.