Przejdź do głównej zawartości

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka może być mąka z ciecierzycy lub aquafaba czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy. Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę. Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj.

2 porcje

Wartości odżywcze 100g:
124kcal
2g tłuszczu
21g węglowodanów
6.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


CIECIOMLET czyli omlet z ciecierzycy z warzywami

-  100 ml wody + 80 ml aquafaby
-  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g)
-  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g)
-  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
-  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g)
-  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g)
-  kawałek cukinii starty na grubych oczkach (40g) lub inne posiekane warzywo puszczające soki jak pieczarki, papryka, bakłażan (muszę spróbować z dynią!)

1. W misce wymieszać obie mąki z solą. Powoli dolewać wodę, mieszając dokładnie trzepaczką, aż uzyskamy gładką emulsję.
2. Dodać warzywa i wymieszać.
3. Aquafabę ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w masą warzywną.
4. Patelnię (najlepsza nieprzywieralna) rozgrzać i delikatnie posmarować olejem kokosowym, wylać połowę masy. Wyrównać, by uzyskać placek o grubości ok. 1 cm, zmniejszyć gaz na średni i piec, aż brzegi zaczną się rumienić.
5. Delikatnie obrócić, dopiec do zrumienienia drugiej strony (znacznie krócej niż pierwszej). Raz jeszcze obrócić i ewentualnie dopiec.

Podawać z soczystymi surówkami, chutneyami, jogurtem roślinnym lub kwaśnym serkiem z pestek lub orzechów.





Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która  ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe ( konkret ). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy... 2 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 40kcal 1g tłuszczu 8g węglowodanów 1.2g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA CZOSNKOWA -  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę -  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki -  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki -  plaster selera (35g) pokrojony w słupki -  łodyga selera naciowego pokrojona -  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy -  500ml bulionu lub wody -  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki -  1 duża główk...

Herbatka tymiankowo - cytrynowa

Naprawdę zdrowe jest naprawdę smaczne. Prawda w ogóle jest miła wielowymiarowo. Napar z tymianku działa przeciwzapalnie. Doskonały na infekcje kataralne. Więcej historii o tymianku jest tutaj . HERBATKA TYMIANKOWO - CYTRYNOWA -  świeży tymianek około kilkunastu młodych przyrostów -  2 cm kawałek obciętej cieniutko nożem skórki cytrynowej -  1 l wrzątku 1. Zioło i skórkę zalewam wrzatkiem, przykrywam i odstawiam na kwadrans. Można dosłodzić, jeśli potrzebujecie, choć mnie smakuje bez słodzenia.