Przejdź do głównej zawartości

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka może być mąka z ciecierzycy lub aquafaba czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy. Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę. Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj.

2 porcje

Wartości odżywcze 100g:
124kcal
2g tłuszczu
21g węglowodanów
6.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


CIECIOMLET czyli omlet z ciecierzycy z warzywami

-  100 ml wody + 80 ml aquafaby
-  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g)
-  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g)
-  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
-  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g)
-  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g)
-  kawałek cukinii starty na grubych oczkach (40g) lub inne posiekane warzywo puszczające soki jak pieczarki, papryka, bakłażan (muszę spróbować z dynią!)

1. W misce wymieszać obie mąki z solą. Powoli dolewać wodę, mieszając dokładnie trzepaczką, aż uzyskamy gładką emulsję.
2. Dodać warzywa i wymieszać.
3. Aquafabę ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w masą warzywną.
4. Patelnię (najlepsza nieprzywieralna) rozgrzać i delikatnie posmarować olejem kokosowym, wylać połowę masy. Wyrównać, by uzyskać placek o grubości ok. 1 cm, zmniejszyć gaz na średni i piec, aż brzegi zaczną się rumienić.
5. Delikatnie obrócić, dopiec do zrumienienia drugiej strony (znacznie krócej niż pierwszej). Raz jeszcze obrócić i ewentualnie dopiec.

Podawać z soczystymi surówkami, chutneyami, jogurtem roślinnym lub kwaśnym serkiem z pestek lub orzechów.





Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...