Przejdź do głównej zawartości

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka może być mąka z ciecierzycy lub aquafaba czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy. Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę. Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj.

2 porcje

Wartości odżywcze 100g:
124kcal
2g tłuszczu
21g węglowodanów
6.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


CIECIOMLET czyli omlet z ciecierzycy z warzywami

-  100 ml wody + 80 ml aquafaby
-  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g)
-  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g)
-  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
-  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g)
-  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g)
-  kawałek cukinii starty na grubych oczkach (40g) lub inne posiekane warzywo puszczające soki jak pieczarki, papryka, bakłażan (muszę spróbować z dynią!)

1. W misce wymieszać obie mąki z solą. Powoli dolewać wodę, mieszając dokładnie trzepaczką, aż uzyskamy gładką emulsję.
2. Dodać warzywa i wymieszać.
3. Aquafabę ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w masą warzywną.
4. Patelnię (najlepsza nieprzywieralna) rozgrzać i delikatnie posmarować olejem kokosowym, wylać połowę masy. Wyrównać, by uzyskać placek o grubości ok. 1 cm, zmniejszyć gaz na średni i piec, aż brzegi zaczną się rumienić.
5. Delikatnie obrócić, dopiec do zrumienienia drugiej strony (znacznie krócej niż pierwszej). Raz jeszcze obrócić i ewentualnie dopiec.

Podawać z soczystymi surówkami, chutneyami, jogurtem roślinnym lub kwaśnym serkiem z pestek lub orzechów.





Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...
 Jarmuż ma moc walki z nowotworami. Zimą i na przednówku jest go sporo i to fajnej jakości, więc warto korzystać profilaktycznie. I odżywczo, bo ma sporo witamin, minerałów. W tym istotny wapń, żelazo wraz z witaminą C oraz dużo karotenoidów. 1 porcja to 250 kcal 6.8 g tłuszczu 36.4 g węglowodanów 6.8 g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL ŚNIADANIOWY Z JARMUŻEM I PORZECZKĄ 1 porcja mały banan (80g) 1 szklanka czarnej porzeczki mrożonej (140g) w sezonie świeżej spora garść jarmużu (40g) duży kawałek cytryny bez skórki, bez albedo czyli białej wewnętrznej warstwy i pestek (50g) 1 łyżka siemienia lnianego (13g) 1 szklanka wody Wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować na gładki koktajl. Cały post znajdziecie tutaj klik .

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -...