Zupa jest genialna absolutnie. Aksamitna, pięknie zielona i o delikatnym posmaku brokuła. Pycha. Gordon Ramsey podaje je z finezyjnym serem, ale ja po prostu... z kluseczkami bardziej charakternymi, które podkręciły smak ni gorzej.
2 porcje
Wartości odżywcze 100g:
44.5 kcal
1g tłuszczu
8g węglowodanów
2.2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
44.5 kcal
1g tłuszczu
8g węglowodanów
2.2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
ZUPA BROKUŁOWA GORDONA RAMSEYA z kluseczkami ryżowymi Beatki ;-)
- 1 brokuł 500g
- 1 l wody
1. Brokuł dokładnie umyć, odkroić części z różyczkami, resztę odłożyć do innych celów.
2. Zagotować wodę, posolić sporą szczyptą soli, wrzucić brokuł, dosolić po wierzchu znów sporą szczyptą soli i gotować na silnym ogniu 3 minuty czyli do względnej miękkości warzywa. Powinien być jędrny, ale już miękki.
3. Brokuł przerzucić do blendera, zalać wodą z gotowania do połowy przestrzeni zajętej przez brokuł i zmiksować na gładko. Ewentualnie dosolić, jeśli jest zbyt mało słona.
4. Podawać z kluseczkami, posypane odrobiną płatków drożdżowych, nieco czosnkowych i ulubioną zieleniną.
2. Zagotować wodę, posolić sporą szczyptą soli, wrzucić brokuł, dosolić po wierzchu znów sporą szczyptą soli i gotować na silnym ogniu 3 minuty czyli do względnej miękkości warzywa. Powinien być jędrny, ale już miękki.
3. Brokuł przerzucić do blendera, zalać wodą z gotowania do połowy przestrzeni zajętej przez brokuł i zmiksować na gładko. Ewentualnie dosolić, jeśli jest zbyt mało słona.
4. Podawać z kluseczkami, posypane odrobiną płatków drożdżowych, nieco czosnkowych i ulubioną zieleniną.
U mnie rukiew wodna, która fenomenalnie smakuje z delikatnym brokułem i serowym posmakiem płatków.
KLUSECZKI Z CZARNEGO RYŻU
- 150g ugotowanego czarnego ryżu
- 2 orzechy włoskie (8g)
- 1½ łyżki płatków drożdżowych (9g)
- sól w ilości zależnej od słoności płatków i ryżu
- 2 orzechy włoskie (8g)
- 1½ łyżki płatków drożdżowych (9g)
- sól w ilości zależnej od słoności płatków i ryżu
1. Orzechy utłuc z solą, najwygodniej w moździerzu lub wałkiem w woreczku strunowym.
2. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, uformować malutkie kluseczki i serwować z zupą.
2. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, uformować malutkie kluseczki i serwować z zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.