Przejdź do głównej zawartości

Kluseczki z czarnego ryżu i orzechów włoskich w zupie brokułowej G. Ramsey,a

Zupa jest genialna absolutnie. Aksamitna, pięknie zielona i o delikatnym posmaku brokuła. Pycha. Gordon Ramsey podaje je z finezyjnym serem, ale ja po prostu... z kluseczkami bardziej charakternymi, które podkręciły smak ni gorzej. 

2 porcje

Wartości odżywcze 100g:
44.5 kcal
1g tłuszczu
8g węglowodanów
2.2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


ZUPA BROKUŁOWA GORDONA RAMSEYA z kluseczkami ryżowymi Beatki ;-)

-  1 brokuł 500g

-  1 l wody

1. Brokuł dokładnie umyć, odkroić części z różyczkami, resztę odłożyć do innych celów.
2. Zagotować wodę, posolić sporą szczyptą soli, wrzucić brokuł, dosolić po wierzchu znów sporą szczyptą soli i gotować na silnym ogniu 3 minuty czyli do względnej miękkości warzywa. Powinien być jędrny, ale już miękki.
3. Brokuł przerzucić do blendera, zalać wodą z gotowania do połowy przestrzeni zajętej przez brokuł i zmiksować na gładko. Ewentualnie dosolić, jeśli jest zbyt mało słona.
4. Podawać z kluseczkami, posypane odrobiną płatków drożdżowych, nieco czosnkowych i ulubioną zieleniną. 

U mnie rukiew wodna, która fenomenalnie smakuje z delikatnym brokułem i serowym posmakiem płatków.


KLUSECZKI Z CZARNEGO RYŻU

-  150g ugotowanego czarnego ryżu
-  2 orzechy włoskie (8g)
-  1½ łyżki płatków drożdżowych (9g)
-  sól w ilości zależnej od słoności płatków i ryżu

1. Orzechy utłuc z solą, najwygodniej w moździerzu lub wałkiem w woreczku strunowym.
2. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, uformować malutkie kluseczki i serwować z zupą.


Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka  może być mąka z ciecierzycy lub  aquafaba  czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy . Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę.  Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj . 2 porcje Wartości odżywcze 100g: 124kcal 2g tłuszczu 21g węglowodanów 6.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale CIECIOMLET  czyli omlet z ciecierzycy z warzywami -  100 ml wody + 80 ml aquafaby -  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g) -  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g) -  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej -  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g) -  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g) -  kawałek cukinii star...