Poczyniłam na obiad prostą pieczeń. Składników tylko tyle, ile niezbędne. Takie, by organizm otrzymał i wartościowe, złożone węglowodany, i białka, i tłuszcze w pięknej proporcji. Do pieczeni wystarczy dodać świeżą surówkę z buraczków, albo z ogórków w jogurcie roślinnym. I może kilka kleksów pasty paprykowej dla pogodnego koloru. Do chrzanowej pieczeni z kapustą doskonale pasują.
Dłuższa wersja przepisu tutaj.
Wartości odżywcze 100g pieczeni:
107 kcal
19.5 g tłuszczu
6 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
(nie uwzględniłam dodania mąki, gdyż zazwyczaj jej nie dodaję; lubię bardziej wilgotne pieczenie)
CHRZANOWA PIECZEŃ Z KAPUSTĄ
- ½ włoskiej kapusty (ok. 360g)
- 1 duża cebula (100g)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej dość upakowana (220g)
- 1 szklanka ugotowanej fasolki mung (200g)
- 3 łyżki świeżo zmielonego lnu złotego (22g)
- 1 - 2 łyżeczki soli zależnie, jak posoliliście kaszę i fasolę w czasie gotowania
- 3 solidne łyżki chrzanu (45g)
- 1 niewielka marchew (75g)
- kawałek selera (50g)
- 1 - 1½ łyżeczki czosnku granulowanego
liście chrzanu lub dodatkowe kapusty dla wyłożenia foremki
ewentualnie 2 łyżki mąki gryczanej, jeśli chcecie bardzo zwartą, gęstą pieczeń
1. Kapustę drobno posiekać, marchew i cebulę zetrzeć na drobnych oczkach, seler na średnich.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać masę kilka minut, by warzywa puściły sok a kasza i fasola go wchłonęły.
3. Keksówkę wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć liśćmi tak, by nieco wystawały ponad foremkę. Masę pieczeniową dokładnie ugnieść w foremce, powierzchnię wyrównać, przykryć wystającymi liśćmi i piec 1 godzinę w temperaturze 190 ⁰C.
Można podawać od razu do obiadu lub wystudzić, odstawić do lodówki, by stężała. Podawać z pastą paprykową, ajwarem lub nawet ketchupem. Byle lekko pikantnym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.