Przejdź do głównej zawartości

Smarowidło z buraka i selera

Wiadomo, że warzywa mają moc naturalnych lekarstw. Korzystam wię prozdrowotnie na całego. Także jako smarowidło buraczano - selerowe w pięknym bordowym kolorze wynikającym z unikalnych właściwości leczniczych rodzimego buraczka. Dodatek fasolki wnosi dawkę białka i wapnia, słonecznik niesie ze sobą witaminy E i B oraz minerały a kolendra w nasionach jest tradycyjnym środkiem na poprawę perystaltyki jelit. Wzdęcia? Kolendra. Bóle skurczowe jelit? Kolendra. Ba, kolendra działa nawet na skołatatne nerwy. Uspokaja, ułatwia relaks w postaci olejku eterycznego, więc do smarowidła ją miksuję. Jako herbatka zwiększa apetyt, jakby komuś było potrzeba. Mnie się raczej na jego wstrzymanie coś przydało. Ale z tym radzę sobie błonnikiem, którego w bród jest w warzywach (burak, seler, sic!). 

100g smarowidła to 51 kcal
1.5 g tłuszczu
8.8 g węglowodanów
2.8 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


SMAROWIDŁO Z BURAKA I SELERA

-  1 burak (120g)
-  1 mały seler (140g)
-  2 czubate łyżki ugotowanej lub ze słoika drobnej fasolki cannellini (60g) 
-  2 łyżki słonecznika (10g)
-  1 łyżeczka nasion kolendry (lub więcej zależnie od upodobania)
-  1 - 2 łyżek soku z cytryny
-  woda i sól (do smaku) lub płyn z odciśniętych ze startych świeżych ogórków np. na tzatziki a może i być z mizerii

1. Słonecznik i nasiona kolendry zalać przegotowaną ciepłą wodą i odstawić.
2. Burak i seler obrać, pokroić w drobniutką kostkę i posiekać drobno w malakserze.
3. Dodać resztę składników (słonecznik i kolendrę odcedzone) i zmiksować dodając jedną łyżkę lub nieco więcej wody (uwaga! kontrolować słoność!!!).



Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...
 Jarmuż ma moc walki z nowotworami. Zimą i na przednówku jest go sporo i to fajnej jakości, więc warto korzystać profilaktycznie. I odżywczo, bo ma sporo witamin, minerałów. W tym istotny wapń, żelazo wraz z witaminą C oraz dużo karotenoidów. 1 porcja to 250 kcal 6.8 g tłuszczu 36.4 g węglowodanów 6.8 g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL ŚNIADANIOWY Z JARMUŻEM I PORZECZKĄ 1 porcja mały banan (80g) 1 szklanka czarnej porzeczki mrożonej (140g) w sezonie świeżej spora garść jarmużu (40g) duży kawałek cytryny bez skórki, bez albedo czyli białej wewnętrznej warstwy i pestek (50g) 1 łyżka siemienia lnianego (13g) 1 szklanka wody Wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować na gładki koktajl. Cały post znajdziecie tutaj klik .

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -...