Przejdź do głównej zawartości

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj.

Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek.


CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM

-  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g
-  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g
-  1 średnia cebula 100g
-  1 łyżeczka kminku
-  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
-  ½ łyżeczki soli
-  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g

1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce.

Dalej można użyć malakserka lub maszynki do mielenia mięsa.

1. Malakser

2. Do misy malaksera wrzucić orzechy z solą i zmiksować na drobną kaszkę.
3. Dorzucić ciecierzycę z cebulą i przyprawami, miksować, aż ciecierzyca zoostanie porządnie posiekana.
4. Dodać płatki i zmiksować do uzyskania kleistej masy.
5. Lepić ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180⁰C przez 18 - 20 minut z termoobiegiem.
6. Wystudzić.

2. Maszynka do mielenia

2. Orzechy przepuścić przez maszynkę.
3. Cebulę z kminkiem wymieszać z ciecierzycą, zmielonymi orzechami, płatkami i solą, przepuścić całość przez maszynkę. Dodać cayenne i dokładnie wymieszać.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać formowane płaskie ciasteczka i piec w 180⁰C 18 - 20 minut z termoobiegiem.
5. Wystudzić.


Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...