Wytrawne ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj.
Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek.
CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM
- ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g
- 1 średnia cebula 100g
- 1 łyżeczka kminku
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g
1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce.
Dalej można użyć malakserka lub maszynki do mielenia mięsa.
1. Malakser
2. Do misy malaksera wrzucić orzechy z solą i zmiksować na drobną kaszkę.
3. Dorzucić ciecierzycę z cebulą i przyprawami, miksować, aż ciecierzyca zoostanie porządnie posiekana.
4. Dodać płatki i zmiksować do uzyskania kleistej masy.
5. Lepić ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180⁰C przez 18 - 20 minut z termoobiegiem.
6. Wystudzić.
2. Maszynka do mielenia
2. Orzechy przepuścić przez maszynkę.
3. Cebulę z kminkiem wymieszać z ciecierzycą, zmielonymi orzechami, płatkami i solą, przepuścić całość przez maszynkę. Dodać cayenne i dokładnie wymieszać.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać formowane płaskie ciasteczka i piec w 180⁰C 18 - 20 minut z termoobiegiem.
5. Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.