Żurawinka zdrowa, polskie superfood. Lecząca i odżywiająca. Wzmacniająca i poprawiająca humor i jeszcze jaka śliczna w przekroju. Ciasteczka natomiast s idealne do jesiennej herbatki, na jesienne chmurne popołudnie, do lunchboxa i na wycieczkę. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj.
Wartości odżywcze 100g ciasteczek:
272 kcal
10.4 g tłuszczu
35.3 g węglowodanów
11 g białek
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
CIECIERZYCOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I KARDAMONEM
- 100g mąki z ciecierzycy (3 solidne łyżki)
- 100g banana mocno dojrzałego (jeden średni)
- 100g mleka kokosowo-ryżowego (może być też sojowe, migdałowe, z nerkowców)
- 100g banana mocno dojrzałego (jeden średni)
- 100g mleka kokosowo-ryżowego (może być też sojowe, migdałowe, z nerkowców)
- 100g świeżej żurawiny (dwie potężne garście)
- po 1 łyżce drobnych rodzynek, nasion sezamu, słonecznika
- spora szczypta soli
- 1 łyżka łuski babki jajowatej
- 5 suszonych śliwek (polecam miękkie)
- 5 strączków zielonego kardamonu (można użyć mielonego pół łyżeczki, ale świeżo rozdrobnione nasionka w moździerzu to jednak inna bajka...)
- ⅛ łyżeczki sody
- ⅛ łyżeczki proszku do pieczenia
1. W misce wymieszać bardzo dokładnie mąkę z mlekiem i solą.
2. Banana dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do ciasta i porządnie wymieszać (nadal trzepaczkę polecam).
3. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, żurawinę z grubsza , rodzynki (jeśli są duże) również na połówki.
4. Kardamon rozgnieść w moździeżu, łuski odrzucić (choć ja mielę je z lnem i mam kardamonowy dodatek do smoothie).
5. Do ciasta dodać bakalie, kardamon i żurawinę. Dokładnie znów wymieszać. Dodać łuskę i mieszać, aż zgęstnieje (max 40 sekund).
6. Posypać całość sodą i proszkiem, szybko wymieszać, na blachę wykładać po łyżce ciasta i piec w 185⁰C 20 - 25 minut, zależnie od piekarnika i... wielkości używanej łyżki.
Ostudzić na kratce.
Na świeżo z wierzchu chrupiące, z czasem stają się miękkie, ale wciąż puszyste.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.