Przejdź do głównej zawartości

Ciecierzycowe ciasteczka z żurawina i kardamonem

Żurawinka zdrowa, polskie superfood. Lecząca i odżywiająca. Wzmacniająca i poprawiająca humor i jeszcze jaka śliczna w przekroju. Ciasteczka natomiast s idealne do jesiennej herbatki, na jesienne chmurne popołudnie, do lunchboxa i na wycieczkę. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj.


Wartości odżywcze 100g ciasteczek:
272 kcal
10.4 g tłuszczu
35.3 g węglowodanów
11 g białek
obliczone za pomocą aplikacji vitascale

CIECIERZYCOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I KARDAMONEM

-  100g mąki z ciecierzycy (3 solidne łyżki)
-  100g banana mocno dojrzałego (jeden średni)
-  100g mleka kokosowo-ryżowego (może być też sojowe, migdałowe, z nerkowców)
-  100g świeżej żurawiny (dwie potężne garście)
-  po 1 łyżce drobnych rodzynek, nasion sezamu, słonecznika
-  spora szczypta soli
-  1 łyżka łuski babki jajowatej
-  5 suszonych śliwek (polecam miękkie)
-  5 strączków zielonego kardamonu (można użyć mielonego pół łyżeczki, ale świeżo rozdrobnione nasionka w moździerzu to jednak inna bajka...)
-  ⅛ łyżeczki sody
-  ⅛ łyżeczki proszku do pieczenia

1. W misce wymieszać bardzo dokładnie mąkę z mlekiem i solą.
2. Banana dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do ciasta i porządnie wymieszać (nadal trzepaczkę polecam).
3. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, żurawinę z grubsza , rodzynki (jeśli są duże) również na połówki.
4. Kardamon rozgnieść w moździeżu, łuski odrzucić (choć ja mielę je z lnem i mam kardamonowy dodatek do smoothie).
5. Do ciasta dodać bakalie, kardamon i żurawinę. Dokładnie znów wymieszać. Dodać łuskę i mieszać, aż zgęstnieje (max 40 sekund).
6. Posypać całość sodą i proszkiem, szybko wymieszać, na blachę wykładać po łyżce ciasta i piec w  185⁰C 20 - 25 minut, zależnie od piekarnika i... wielkości używanej łyżki.

Ostudzić na kratce.

Na świeżo z wierzchu chrupiące, z czasem stają się miękkie, ale wciąż puszyste.



Komentarze

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz