Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość.
2 porcje
Wartości odżywcze 100g koktajlu:
39 kcal
1.5g tłuszczu
7g węglowodanów
1.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
- 100g świeżego szpinaku
- 1 średni banan (80g)
- 1 średnia słodka gruszka (110 g)
- 100g mrożonego brokuła
- 1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g)
- kawałek świeżej kurkumy (3g)
- 20g złotego siemienia lnianego
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu*
- 500ml wody kokosowej nie z koncentratu**
- kilka kostek lodu
1. Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności i wszystko zblendować na gładki koktajl.
* O ile pieprzu nie używam w domu, to trzeba dodać, że połączenie pieprzu i kurkumy ma dużo silniejsze prozdrowotne właściwości niż sama kurkuma.
** Polecam wodę kokosową nie z koncentratu. Im lepszej jakości, tym przyjemniejszy smak. Ze względu na brokuł warto użyć dobrego banana, dojrzałej gruszki i dobrej wody kokosowej.
Post z historyjką znajdziecie tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.