Przejdź do głównej zawartości

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość.

2 porcje

Wartości odżywcze 100g  koktajlu:
39 kcal
1.5g tłuszczu
7g węglowodanów
1.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


KOKTAJL nieoczywisty

-  100g świeżego szpinaku
-  1 średni banan (80g)
-  1 średnia słodka gruszka (110 g)
-  100g mrożonego brokuła
-  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g)
-  kawałek świeżej kurkumy (3g)
-  20g złotego siemienia lnianego
-  spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu*
-  500ml wody kokosowej nie z koncentratu**
-  kilka kostek lodu

1. Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności i wszystko zblendować na gładki koktajl.

* O ile pieprzu nie używam w domu, to trzeba dodać, że połączenie pieprzu i kurkumy ma dużo silniejsze prozdrowotne właściwości niż sama kurkuma.
** Polecam wodę kokosową nie z koncentratu. Im lepszej jakości, tym przyjemniejszy smak. Ze względu na brokuł warto użyć dobrego banana, dojrzałej gruszki i dobrej wody kokosowej.

Post z historyjką znajdziecie tutaj.

Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Męskie danie z ziemniaków i kapusty

Męska kuchnia w pigułce czyli   minimum składników i przypraw, a maksymalna ilość w garnku . I ma być najlepiej zaraz...  Popisowe danie Syna. Kapusta z ziemniakami. Składniki w każdym domu się znajdą. Dłuższy opis znajdziecie  tutaj . 4 porcje Wartości odżywcze 100g: 43kcal 0.8g tłuszczu 8.7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale PROSTE, MĘSKIE DANIE Z ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY -  4 cebule (325g) -  pół średniej włoskiej kapusty (300g) -  2 ziemniaki (150g) -  5 ząbków czosnku (25g) -  sól według upodobania -  ⅓ łyżeczki prażonej kolendry z gorczycą (opcjonalnie) -  ½ łyżeczki oliwy z oliwek (opcjonalnie) 1. Cebulę, kapustę i wyszorowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę. 2. Do rozgrzanego garnka wrzucić cebulę (z oliwą, jeśli używacie) i poddusić do zeszklenia. Dodać kapustę, czosnek i trochę soli wraz z kolendrą i gorczycą, porządnie wymieszać i poddusić, aż nieco  oklapnie  (cytat!). 4. Do warzyw dorzuc...