Przejdź do głównej zawartości

Zupa marchewkowa z kalafiorem i kardamonem

Zupa weszła więc w domowe menu na stałe, szczególnie gdy głowa zaangażowana w inne sprawy a czas ciśnie niemiłosiernie. Wiem, że się najem, ale pozostanie uczucie lekkości i sprawności wszechstronnej. Bardzo pomaga obieranie warzyw zaraz po zakupoach i trzymanie ich w pojemniczkach w lodwce gotowych do obróbki. Bardzo oszczędza czas i ułatwia zdrowe wybory. Wersja dłuższa przepisu tutaj klik.

Acha, ta zupa na zimno nadal jest pyszna. Na przykład następnego dnia albo na kolację, nawet na śniadanie jest super opcją.

3 porcje

Wartości odżywcze 100g zupy bez dodatków:
23 kcal
1g tłuszczu
3.2g węglowodanów
1g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


ZUPA MARCHEWKOWA Z KALAFIOREM I KARDAMONEM

-  350 g marchewki (ok. 5 małych)
-  160 g kalafiora (⅓ paczki mrożonego)
-  500 ml wody
-  ½ łyżeczki soli
-  7 strączków zielonego kardamonu *
-  10 orzechów laskowych
-   ½ - 1 łyżeczki soku z cytryny **
-  ewentualnie sól do smaku

1. Orzechy zalać wodą i zostawić do namoczenia na kilka godzin lub dodać pod koniec gotowania warzyw.
2. Ziarenka kardamonu wydłubać ze strączków i zmiażdżyć. Łupinek nie wyrzucać!
3. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki i ugotować do miękkości wraz z kalafiorem, solą i ziarenkami kardamonu wraz z łupinkami. Całość wraz z odcedzonymi orzechami bardzo dokładnie zblendować żyrafą lub w blenderze kielichowym.***
- Przecedzić przez grube sito, jeśli przeszkadzać będą wiórki z łupinek kardamonowych. Doprawić solą i cytryną do smaku.

Podawać z prażonymi ciecierzycą, sezamem lub lnem**** i zieleniną.

* Naprawdę warto kupować kardamon cały i wydłubać samemu maleńkie ziarenka ze strączków, by na świeżo zmiażdżyć w moździerzu lub roztłuc wałkiem. To zupełnie inny wymiar smaku niż zmielony u producenta.
** Zależnie od kwasności cytryny iosobistych upodobań, ale niezbędna, bo przełamuje delikatność gotowanej marchewki.
*** Bardzo istotne jest zblendowanie na puszysty krem. Różnica w smaku jest ogromna.
**** Ciecierzycę z puszki lub ugotowaną taplam porządnie w mieszance pikantnego ajwaru, sosu sojowego, balsamicznego i prażę w piekarniku do stanu ulubionej chrupkości. Sezam i len prażę na suchej patelni.


Komentarze

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz