Przejdź do głównej zawartości

Zupa marchewkowa z kalafiorem i kardamonem

Zupa weszła więc w domowe menu na stałe, szczególnie gdy głowa zaangażowana w inne sprawy a czas ciśnie niemiłosiernie. Wiem, że się najem, ale pozostanie uczucie lekkości i sprawności wszechstronnej. Bardzo pomaga obieranie warzyw zaraz po zakupoach i trzymanie ich w pojemniczkach w lodwce gotowych do obróbki. Bardzo oszczędza czas i ułatwia zdrowe wybory. Wersja dłuższa przepisu tutaj klik.

Acha, ta zupa na zimno nadal jest pyszna. Na przykład następnego dnia albo na kolację, nawet na śniadanie jest super opcją.

3 porcje

Wartości odżywcze 100g zupy bez dodatków:
23 kcal
1g tłuszczu
3.2g węglowodanów
1g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


ZUPA MARCHEWKOWA Z KALAFIOREM I KARDAMONEM

-  350 g marchewki (ok. 5 małych)
-  160 g kalafiora (⅓ paczki mrożonego)
-  500 ml wody
-  ½ łyżeczki soli
-  7 strączków zielonego kardamonu *
-  10 orzechów laskowych
-   ½ - 1 łyżeczki soku z cytryny **
-  ewentualnie sól do smaku

1. Orzechy zalać wodą i zostawić do namoczenia na kilka godzin lub dodać pod koniec gotowania warzyw.
2. Ziarenka kardamonu wydłubać ze strączków i zmiażdżyć. Łupinek nie wyrzucać!
3. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki i ugotować do miękkości wraz z kalafiorem, solą i ziarenkami kardamonu wraz z łupinkami. Całość wraz z odcedzonymi orzechami bardzo dokładnie zblendować żyrafą lub w blenderze kielichowym.***
- Przecedzić przez grube sito, jeśli przeszkadzać będą wiórki z łupinek kardamonowych. Doprawić solą i cytryną do smaku.

Podawać z prażonymi ciecierzycą, sezamem lub lnem**** i zieleniną.

* Naprawdę warto kupować kardamon cały i wydłubać samemu maleńkie ziarenka ze strączków, by na świeżo zmiażdżyć w moździerzu lub roztłuc wałkiem. To zupełnie inny wymiar smaku niż zmielony u producenta.
** Zależnie od kwasności cytryny iosobistych upodobań, ale niezbędna, bo przełamuje delikatność gotowanej marchewki.
*** Bardzo istotne jest zblendowanie na puszysty krem. Różnica w smaku jest ogromna.
**** Ciecierzycę z puszki lub ugotowaną taplam porządnie w mieszance pikantnego ajwaru, sosu sojowego, balsamicznego i prażę w piekarniku do stanu ulubionej chrupkości. Sezam i len prażę na suchej patelni.


Komentarze

Polecane

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Sałatka z drobnej fasoli i papryki z pistacjowym dressingiem

 Brzmi wyszukanie, ale to zwykłe sprzątanie szafek było... Masło pistacjowe akurat trzeba było zużyć, ale można zastąpić migdałowym, z orzechów laskowych czy z nerkowców. Jeśli lubicie dominujący smak fistaszków, to takie też można uzyć, ale polecam bardziej subtelne smaki. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj . 1 porcja  SAŁATKA Z DROBNEJ FASOLI I PIECZONEJ PAPRYKI Z DESSINGIEM PISTACJOWYM -  ½ czerwonej cebuli ok.25g -  1 czerwona papryka upieczona ok.130g -  ½ łyżeczki masła pistacjowego 5g -  1 łyżeczka soku z cytryny -  1 łyżeczka soku spod pieczonej papryki -  125g (mała puszka) fasolki cannellini -  garść zielonej cebulki i trochę zielonej pietruszki -  szczypta ostrej wędzonej papryki -  1 łyżeczka płatków drożdżowych -  1 łyżeczka płatków czosnkowych 1. Cebulkę i paprykę pokroić w kosteczkę. 2. Z masła pistacjowego, soku z cytryny i soku spod papryki ukręcić dressing, dosolić według potrzeb, pamiętając, że fasolka z pusz...