Przejdź do głównej zawartości

Bezjajecznica z kurkami

Nomeat, noegg, vegbacon, mylk,... Znajomo brzmiąca nazwa spotyka się wówczas z mieszaniną nieufności i zaciekawienia. I to jest to, o co chodzi. Jest zaciekawienie, jest chęć skosztowania. 

Zapraszam na bezjajecznicę!

3 porcje


BEZJAJECZNICA Z KURKAMI

-  200g świeżych kurek
-  3 łyżki (30g) mąki z ciecierzycy
-  ⅓ szklanki (80ml) wody
-  1¼ szklanki mleka z nerkowców (180ml) *
-  sól, pieprz do smaku
-  spora szczypta soli kala namak
-  kilka (5 - 8) kropel sosu balsamicznego (opcjonalnie, ale polecam)
-  odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni

do podania:
świeże zioła: szczypiorek i tymianek
grzanki z razowego chleba

1. Mąkę rozprowadzić w wodzie, dodać sporą szczyptę soli i odstawić.
2. Kurki dokładnie oczyścić, większe przekroić na pół.
3. Patelnię posmarować olejem kokosowym, rozgrzać i przesmażyć kurki często mieszając ok. 2 - 3 minuty. Zalać mlekiem z nerkowców, mieszając smażyć kolejne 2 minuty.
4. Wlać mieszankę mąki z wodą i często mieszając przesmażyć razem chwilę, przykryć i niech się gotuje następne 2 minuty.
5. Zdjąć pokrywkę i mieszając dosmażyć, aż porobią się grudki wokół kurek. Jeśli lubicie, przesmażcie do zrumienienia. Doprawić solą, pieprzem, sosem balsamicznym i sporą szczyptą soli kala namak.

Podawać na grzankach posypane szczypiorkiem i tymiankiem. Albo na gofrach. Albo na wafelkach... albo wyjadać łyżką z patelni...



* Można użyć mleko niesłodzone z kartonika lub zrobić je samemu. Ja miksuję 60g nerkowców (2 garście) z 600 ml wody i sporą szczyptą soli. Przecedzam przez ściereczkę lub worek do mleka roślinnego lub używam chufamix. Mleka wychodzi więcej niż potrzebuję do bezjajecznicy, ale schodzi mi w domu dość szybko - jest pyszne. 
* Resztkę masy nerkowcowej po mleku używam ze szczypiorkiem, odrobiną soli i sokiem z cytryny jak twarożek do chleba - pycha. Sztos jest, gdy akurat mam paluchy upieczone na batatach lub podpłomyki na zakwasie...


Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...