Przejdź do głównej zawartości

Buraczana potrawka z soczewicą i grzybami

Betaina z buraków czyli ich czerwony barwnik to silny środek hamujący rozwój komórek nowotworowych. Różnych nowotworów, więc jako profilaktyka i wspomaganie leczenia chyba trudne do pominięcia. Mają również sporo kwasu foliowego działającego krwiotwórczo, co bardzo pomaga przy obniżonej wartości hemoglobiny a nawet hematokrytu. Zwiększają wydolność fizyczną (klik)! Mają również łagodzić ból wynikający z artretyzmu (klik). I działają leczniczo na dysfunkcje śródbłonka czyli po ludzku mówiąc: przeciw sklerozie, udarom i zawałowi działają (klik). Buraki czyli polskie superfood. W postaci duszonej nie traca swoich mega właściwości!

Składników wydaje się sporo, ale połowa to przyprawy. Bardzo zwyczajne zresztą. Ilość końcowa imponująca a sycące właściwości zadowolą nawet pokaźnego mężczyznę. Pełna wersja posta tutaj.

6 porcji

100 g potrawki bez pieczywa i innych dodatków:
40 kcal
0.5 g tłuszczu
7.5 g węglowodanów
3 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


BURACZANA POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI czyli roślinny Bourguignon

-  0,5 kg buraków
-  2 cebule
-  4 małe marchewki
-  3 duże ząbki czosnku
-  ⅓ szklanki czerwonej soczewicy
-  ⅔ szklanki soczewicy czarnej lub zielonej
-  25 g suszonych grzybów
-  2 gałązki selera naciowego

-  2 łyżki przecieru pomidorowego
-  2 łyżki sosu sojowego
-  2 - 3 łyżki soku z cytryny
-  3 liście laurowe
-  1 łyżka suszonego tymianku
-  1 litr bulionu warzywnego 
-  1 łyżeczka sosu balsamicznego
-  1 łyżka mielonego siemienia lnianego
-  2 łyżki płatków drożdżowych
-  sól i pieprz do smaku

1. Soczewicę namoczyć – minimum 30 minut. Grzyby zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić. Poddusić cebulę i czosnek na suchej patelni na niewielkim ogniu (3 do 4 minut), dodać resztę warzyw, posypać odrobinę solą, przykryć i dusić przez 7 do 10 minut.
2. Do warzyw dorzucić grzyby, wodę z ich namaczania pozostawić. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, liście laurowe i tymianek. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut bez pokrywki.
3. Dodać odsączoną i opłukaną soczewicę, wodę z grzybów, bulion. Doprawić solą i pieprzem, dusić przez 30 minut przy pokrywce lekko uchylonej.
4. Dodać len, zwiększyć gaz i, gotować przez 3 do 4 minut, cały czas mieszając.

Przed podaniem wmieszać płatki drożdżowe. Serwować ze zgniecionymi ziemniakami albo opieczonym chlebem, surowymi warzywami i zieloną pietruszką. 

Komentarze

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz