Przejdź do głównej zawartości

Buraczana potrawka z soczewicą i grzybami

Betaina z buraków czyli ich czerwony barwnik to silny środek hamujący rozwój komórek nowotworowych. Różnych nowotworów, więc jako profilaktyka i wspomaganie leczenia chyba trudne do pominięcia. Mają również sporo kwasu foliowego działającego krwiotwórczo, co bardzo pomaga przy obniżonej wartości hemoglobiny a nawet hematokrytu. Zwiększają wydolność fizyczną (klik)! Mają również łagodzić ból wynikający z artretyzmu (klik). I działają leczniczo na dysfunkcje śródbłonka czyli po ludzku mówiąc: przeciw sklerozie, udarom i zawałowi działają (klik). Buraki czyli polskie superfood. W postaci duszonej nie traca swoich mega właściwości!

Składników wydaje się sporo, ale połowa to przyprawy. Bardzo zwyczajne zresztą. Ilość końcowa imponująca a sycące właściwości zadowolą nawet pokaźnego mężczyznę. Pełna wersja posta tutaj.

6 porcji

100 g potrawki bez pieczywa i innych dodatków:
40 kcal
0.5 g tłuszczu
7.5 g węglowodanów
3 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


BURACZANA POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI czyli roślinny Bourguignon

-  0,5 kg buraków
-  2 cebule
-  4 małe marchewki
-  3 duże ząbki czosnku
-  ⅓ szklanki czerwonej soczewicy
-  ⅔ szklanki soczewicy czarnej lub zielonej
-  25 g suszonych grzybów
-  2 gałązki selera naciowego

-  2 łyżki przecieru pomidorowego
-  2 łyżki sosu sojowego
-  2 - 3 łyżki soku z cytryny
-  3 liście laurowe
-  1 łyżka suszonego tymianku
-  1 litr bulionu warzywnego 
-  1 łyżeczka sosu balsamicznego
-  1 łyżka mielonego siemienia lnianego
-  2 łyżki płatków drożdżowych
-  sól i pieprz do smaku

1. Soczewicę namoczyć – minimum 30 minut. Grzyby zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić. Poddusić cebulę i czosnek na suchej patelni na niewielkim ogniu (3 do 4 minut), dodać resztę warzyw, posypać odrobinę solą, przykryć i dusić przez 7 do 10 minut.
2. Do warzyw dorzucić grzyby, wodę z ich namaczania pozostawić. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, liście laurowe i tymianek. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut bez pokrywki.
3. Dodać odsączoną i opłukaną soczewicę, wodę z grzybów, bulion. Doprawić solą i pieprzem, dusić przez 30 minut przy pokrywce lekko uchylonej.
4. Dodać len, zwiększyć gaz i, gotować przez 3 do 4 minut, cały czas mieszając.

Przed podaniem wmieszać płatki drożdżowe. Serwować ze zgniecionymi ziemniakami albo opieczonym chlebem, surowymi warzywami i zieloną pietruszką. 

Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która  ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe ( konkret ). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy... 2 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 40kcal 1g tłuszczu 8g węglowodanów 1.2g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA CZOSNKOWA -  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę -  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki -  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki -  plaster selera (35g) pokrojony w słupki -  łodyga selera naciowego pokrojona -  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy -  500ml bulionu lub wody -  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki -  1 duża główk...

Herbatka tymiankowo - cytrynowa

Naprawdę zdrowe jest naprawdę smaczne. Prawda w ogóle jest miła wielowymiarowo. Napar z tymianku działa przeciwzapalnie. Doskonały na infekcje kataralne. Więcej historii o tymianku jest tutaj . HERBATKA TYMIANKOWO - CYTRYNOWA -  świeży tymianek około kilkunastu młodych przyrostów -  2 cm kawałek obciętej cieniutko nożem skórki cytrynowej -  1 l wrzątku 1. Zioło i skórkę zalewam wrzatkiem, przykrywam i odstawiam na kwadrans. Można dosłodzić, jeśli potrzebujecie, choć mnie smakuje bez słodzenia.