Z ciecierzycy mozna zrobić chyba wszystko. Nawet smalczyk w wersji fit czyli bez oleju. W kilka chwil. Na jednej patelni. Dłuższy post jest tutaj.
Wartości odżywcze 100 g smalczyku:
103 kcal
2.8 g tłuszczu
13 g węglowodanów
5.5 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
SMALCZYK Z CIECIERZYCY w wersji fit
- 1 cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy nieodsączonej
- 1 łyżka zmielonego uprażonego słonecznika
- ½ piramidki do rosołu z Lidla zmiażdżonej w moździerzu lub ½ łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki sosu balsamicznego
1. Cebulę i seler drobniutko pokroić.
2. Patelnię z grubym dnem delikatnie rozgrzać, wrzucić cebulę z przyprawami z piramidki, podprażać, aż delikatnie się zezłoci. Podlać łyżką wody, odkleić od dna ewentualne resztki, dorzucić seler, sporą szczyptę soli i dusić 2 - 3 minuty. W międzyczasie dwa, trzy razy podlewać po odrobinie wody i odparowywać.
3. Dorzucić ciecierzycę i słonecznik, mieszając dusić kilka minut z solą i sosem balsamicznym.
4. Zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.