Przejdź do głównej zawartości

Smalczyk z ciecierzycy w wersji fit

Z ciecierzycy mozna zrobić chyba wszystko. Nawet smalczyk w wersji fit czyli bez oleju. W kilka chwil. Na jednej patelni. Dłuższy post jest tutaj.

Wartości odżywcze 100 g smalczyku:
103 kcal
2.8 g tłuszczu
13 g węglowodanów
5.5 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale



SMALCZYK Z CIECIERZYCY w wersji fit

-  1 cebula
-  1 gałązka selera naciowego
-  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy nieodsączonej
-  1 łyżka zmielonego uprażonego słonecznika
-  ½ piramidki do rosołu z Lidla zmiażdżonej w moździerzu lub ½ łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
-  ¼ łyżeczki soli
-  ¾ łyżeczki sosu balsamicznego

1. Cebulę i seler drobniutko pokroić.
2. Patelnię z grubym dnem delikatnie rozgrzać, wrzucić cebulę z przyprawami z piramidki, podprażać, aż delikatnie się zezłoci. Podlać łyżką wody, odkleić od dna ewentualne resztki, dorzucić seler, sporą szczyptę soli i dusić 2 - 3 minuty. W międzyczasie dwa, trzy razy podlewać po odrobinie wody i odparowywać.
3. Dorzucić ciecierzycę i słonecznik, mieszając dusić kilka minut z solą i sosem balsamicznym.
4. Zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Smakuje i z tymiankiem, i z rukolą, i z rzeżuchą,... a nawet bez zgniatania wyjadane wprost z patelni zagryzane pajdą chleba :-D



Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Zupa marchewkowa z kalafiorem i kardamonem

Zupa weszła więc w domowe menu na stałe, szczególnie gdy głowa zaangażowana w inne sprawy a czas ciśnie niemiłosiernie. Wiem, że się najem, ale pozostanie uczucie lekkości i sprawności wszechstronnej. Bardzo pomaga obieranie warzyw zaraz po zakupoach i trzymanie ich w pojemniczkach w lodwce gotowych do obróbki. Bardzo oszczędza czas i ułatwia zdrowe wybory.  Wersja dłuższa przepisu tutaj  klik . Acha, ta zupa na zimno nadal jest pyszna. Na przykład następnego dnia albo na kolację, nawet na śniadanie jest super opcją. 3 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 23 kcal 1g tłuszczu 3.2g węglowodanów 1g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA MARCHEWKOWA Z KALAFIOREM I KARDAMONEM -  350 g marchewki (ok. 5 małych) -  160 g kalafiora (⅓ paczki mrożonego) -  500 ml wody -  ½ łyżeczki soli -  7 strączków zielonego kardamonu * -  10 orzechów laskowych -   ½ - 1 łyżeczki soku z cytryny ** -  ewentualnie sól do smaku ...