Męska kuchnia w pigułce czyli minimum składników i przypraw, a maksymalna ilość w garnku. I ma być najlepiej zaraz... Popisowe danie Syna. Kapusta z ziemniakami. Składniki w każdym domu się znajdą. Dłuższy opis znajdziecie tutaj.
4 porcje
Wartości odżywcze 100g:
43kcal
0.8g tłuszczu
8.7g węglowodanów
1.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
43kcal
0.8g tłuszczu
8.7g węglowodanów
1.5g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
PROSTE, MĘSKIE DANIE Z ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY
- 4 cebule (325g)
- pół średniej włoskiej kapusty (300g)
- 2 ziemniaki (150g)
- 5 ząbków czosnku (25g)
- sól według upodobania
- ⅓ łyżeczki prażonej kolendry z gorczycą (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
1. Cebulę, kapustę i wyszorowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
2. Do rozgrzanego garnka wrzucić cebulę (z oliwą, jeśli używacie) i poddusić do zeszklenia. Dodać kapustę, czosnek i trochę soli wraz z kolendrą i gorczycą, porządnie wymieszać i poddusić, aż nieco oklapnie (cytat!).
4. Do warzyw dorzucić ziemniaki, wymieszać, przykryć i zostawić do podduszenia we własnym soku ok. 15 minut.
5. Doprawić solą, jeśli potrzeba.
Można podawać posypane płatkami drożdżowymi, łyżką lub dwoma ugotowanej ciecierzycy, albo resztką zapomnianej tartej marchewki. Można z upieczoną dynią Hokkaido.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.