Brzmi wyszukanie, ale to zwykłe sprzątanie szafek było... Masło pistacjowe akurat trzeba było zużyć, ale można zastąpić migdałowym, z orzechów laskowych czy z nerkowców. Jeśli lubicie dominujący smak fistaszków, to takie też można uzyć, ale polecam bardziej subtelne smaki. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj.
1 porcja
SAŁATKA Z DROBNEJ FASOLI I PIECZONEJ PAPRYKI Z DESSINGIEM PISTACJOWYM
- ½ czerwonej cebuli ok.25g
- 1 czerwona papryka upieczona ok.130g
- ½ łyżeczki masła pistacjowego 5g
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku spod pieczonej papryki
- 125g (mała puszka) fasolki cannellini
- garść zielonej cebulki i trochę zielonej pietruszki
- szczypta ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka płatków czosnkowych
1. Cebulkę i paprykę pokroić w kosteczkę.
2. Z masła pistacjowego, soku z cytryny i soku spod papryki ukręcić dressing, dosolić według potrzeb, pamiętając, że fasolka z puszki jest już słona.
3. Wszystko razem wymieszać, posypać płatkami drożdżowymi i rozkruszonymi płatkami czosnkowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.