Przejdź do głównej zawartości

Surówka z czerwonej kapusty z grejpfruitem i imbirem

Ta surówka gości w mojej kuchni regularnie. Używam do obiadu, ale i na kanapki z hummusem, do burgerów w bułce, jako farsz do nalesników wraz z pieczonym tofu, albo z kromką chleba na lekką kolację. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj.

Porcja dla 4 bardzo głodnych osób.


SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z GREJPRUTEM, MARYNOWANĄ CEBULKĄ I IMBIREM

-  pół główki czerwonej kapusty średniej wielkości
-  duży czerwony grejprut
-  średnia czerwona cebula
-  kawałek imbiru wielkości kciuka (najlepiej ekologicznego*)
-  sok z jednej cytryny
-  sól, pieprz ziołowy

1. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki w poprzek włókien a później w paseczki. Zalać sokiem z cytryny i odstawić.
2. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko ostrym nożem lub na mandolinie, delikatnie posolić, wymieszać dłońmi wcierając sól w kapustę, odstawić, by puściła sok.
3. Z grejfruita wycinać sam miąższ i wrzucać od razu do kapusty.
4. Cebulkę pokroić drobno i można taką wrzucić do sałatki albo zamarynować ją w soku z cytryny z dodatkiem goździka, kolendry, sosu sojowego, odrobiny syropu konowego i ewentualnie soli wedle własnego smaku.
5. Wymieszać dokładnie (najlepiej dłońmi) wszystkie składniki regulując soczystość sokiem spod imbiru. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie kilkoma kroplami świeżego oleju lnianego.



* Moim zdaniem jest ogromna różnica w aromacie i smaku imbiru z różnych źródeł. Odkąd po raz pierwszy użyłam imbir ekologiczny, nie wyobrażam sobie użycia zwykłego. Na szczęście jest to przyprawa, więc nie rujnuje budżetu a bywa eko imbir w kilku sklepach.

Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która  ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe ( konkret ). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy... 2 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 40kcal 1g tłuszczu 8g węglowodanów 1.2g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA CZOSNKOWA -  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę -  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki -  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki -  plaster selera (35g) pokrojony w słupki -  łodyga selera naciowego pokrojona -  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy -  500ml bulionu lub wody -  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki -  1 duża główk...

Herbatka tymiankowo - cytrynowa

Naprawdę zdrowe jest naprawdę smaczne. Prawda w ogóle jest miła wielowymiarowo. Napar z tymianku działa przeciwzapalnie. Doskonały na infekcje kataralne. Więcej historii o tymianku jest tutaj . HERBATKA TYMIANKOWO - CYTRYNOWA -  świeży tymianek około kilkunastu młodych przyrostów -  2 cm kawałek obciętej cieniutko nożem skórki cytrynowej -  1 l wrzątku 1. Zioło i skórkę zalewam wrzatkiem, przykrywam i odstawiam na kwadrans. Można dosłodzić, jeśli potrzebujecie, choć mnie smakuje bez słodzenia.