Przejdź do głównej zawartości

Surówka z czerwonej kapusty z grejpfruitem i imbirem

Ta surówka gości w mojej kuchni regularnie. Używam do obiadu, ale i na kanapki z hummusem, do burgerów w bułce, jako farsz do nalesników wraz z pieczonym tofu, albo z kromką chleba na lekką kolację. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj.

Porcja dla 4 bardzo głodnych osób.


SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z GREJPRUTEM, MARYNOWANĄ CEBULKĄ I IMBIREM

-  pół główki czerwonej kapusty średniej wielkości
-  duży czerwony grejprut
-  średnia czerwona cebula
-  kawałek imbiru wielkości kciuka (najlepiej ekologicznego*)
-  sok z jednej cytryny
-  sól, pieprz ziołowy

1. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki w poprzek włókien a później w paseczki. Zalać sokiem z cytryny i odstawić.
2. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko ostrym nożem lub na mandolinie, delikatnie posolić, wymieszać dłońmi wcierając sól w kapustę, odstawić, by puściła sok.
3. Z grejfruita wycinać sam miąższ i wrzucać od razu do kapusty.
4. Cebulkę pokroić drobno i można taką wrzucić do sałatki albo zamarynować ją w soku z cytryny z dodatkiem goździka, kolendry, sosu sojowego, odrobiny syropu konowego i ewentualnie soli wedle własnego smaku.
5. Wymieszać dokładnie (najlepiej dłońmi) wszystkie składniki regulując soczystość sokiem spod imbiru. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie kilkoma kroplami świeżego oleju lnianego.



* Moim zdaniem jest ogromna różnica w aromacie i smaku imbiru z różnych źródeł. Odkąd po raz pierwszy użyłam imbir ekologiczny, nie wyobrażam sobie użycia zwykłego. Na szczęście jest to przyprawa, więc nie rujnuje budżetu a bywa eko imbir w kilku sklepach.

Komentarze

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz