Przejdź do głównej zawartości

Surówka z czerwonej kapusty z grejpfruitem i imbirem

Ta surówka gości w mojej kuchni regularnie. Używam do obiadu, ale i na kanapki z hummusem, do burgerów w bułce, jako farsz do nalesników wraz z pieczonym tofu, albo z kromką chleba na lekką kolację. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj.

Porcja dla 4 bardzo głodnych osób.


SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z GREJPRUTEM, MARYNOWANĄ CEBULKĄ I IMBIREM

-  pół główki czerwonej kapusty średniej wielkości
-  duży czerwony grejprut
-  średnia czerwona cebula
-  kawałek imbiru wielkości kciuka (najlepiej ekologicznego*)
-  sok z jednej cytryny
-  sól, pieprz ziołowy

1. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki w poprzek włókien a później w paseczki. Zalać sokiem z cytryny i odstawić.
2. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko ostrym nożem lub na mandolinie, delikatnie posolić, wymieszać dłońmi wcierając sól w kapustę, odstawić, by puściła sok.
3. Z grejfruita wycinać sam miąższ i wrzucać od razu do kapusty.
4. Cebulkę pokroić drobno i można taką wrzucić do sałatki albo zamarynować ją w soku z cytryny z dodatkiem goździka, kolendry, sosu sojowego, odrobiny syropu konowego i ewentualnie soli wedle własnego smaku.
5. Wymieszać dokładnie (najlepiej dłońmi) wszystkie składniki regulując soczystość sokiem spod imbiru. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie kilkoma kroplami świeżego oleju lnianego.



* Moim zdaniem jest ogromna różnica w aromacie i smaku imbiru z różnych źródeł. Odkąd po raz pierwszy użyłam imbir ekologiczny, nie wyobrażam sobie użycia zwykłego. Na szczęście jest to przyprawa, więc nie rujnuje budżetu a bywa eko imbir w kilku sklepach.

Komentarze

Polecane

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...

Masełko z kukurydzy i orzechów włoskich

Kukurydza i orzechy włoskie w formie puszystego "masełka". Odżywcze i delikatne. Z dużą ilością unikalnych kwasów omega 3.  Ilość z poniższych proporcji wystarcza na 24 kromki Wartości odżywcze 100g:  266kcal 23g tłuszczu 10.6g węglowodanów 7g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale PUSZYSTE MASEŁKO Z KUKURYDZY I ORZECHÓW WŁOSKICH 200ml 70g łuskanych orzechów włoskich 50g gorącej wody 70g (lub więcej) odsączonej kukurydzy z puszki czy słoika bezz GMO szczypta soli 1. Orzechy rozdrobnić na mączkę, dolać wodę i zmiksować na gładki krem. 2. Dodać kukurydzę i zmiksować razem na puszystą, gładką masę. Przechowywać w lodówce. Na pewno zachowa świeżość przez tydzień. Lubię kanapki z puszystym masełkiem, kalarepką marynowaną w soku z cytryny i soli, z dodatkiem posiekanego selera naciowego...