Przejdź do głównej zawartości

Pulpeciki z soczewicy i minialistyczny bulion

Jeśli i Wy nie macie czasu na długie procedury kulinarne, nie ma co zarzucać gotowania, ale postawić na ekspresowe potrawy. Można się zainspirować tymi szybkimi pulpetami?

Dłuższy post jest tutaj.

35 szt. formowanych małą łyżeczką



PULPETY Z SOCZEWICY 

-  100g zielonej soczewicy
-  2 małe cebule (100g)
-  ¼ szklanki orzechów włoskich 35g
-  2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej czyli z brązowego ryżu (24g) plus 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia złotego
-  ½ piramidki smaku do rosołu z Lidla lub1 łyżeczka bulionu lubczykowego albo przyprawy warzywnej
-  ½ łyżeczki mielonej kozieradki
-  2 łyżeczki majeranku
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku świeżego
-  1 łyżeczka soli

dodatkowo do obtoczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Soczewicę opłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez kilka godzin.
2. Opłukać ponownie, odsączyć dość dokładnie.
3. W malakserze zmiksować soczewicę, cebulę, orzechy i przyprawy z czosnkiem do gęstości drobnoziarnistej pasty.
4. Dodać mąkę ryżową z lnem i zmiksować raz jeszcze do uzyskania gęstego ciasta (można przemielić kilka razy przez maszynkę do mięsa).
5. Odstawić na kilkanaście minut do związania masy pulpetowej i formować ostrożnie przerzucając z dłoni do dłoni zamiast rolować (są dość miękkie) małe pulpeciki i obtaczać na bieżąco w mące ziemniaczanej.
6. Gotować po 5 - 8 minut w bulionie (wersja minimalistyczna bulionu poniżej) lub bezpośrednio w zupie czy sosie.



BULION MINIMALISTYCZNY

-  3 cebule
-  4 ząbki czosnku
-  połówka piramidki rosołowej z Lidla
-  kozieradka
-  sól
-  2 garście suszonych warzyw 
-  1 l wody

1. Garnek o grubym dnie rozgrzewam na średnim gazie, wrzucam pokrojone cebule wraz z połówką piramidki i sporą szczyptą kozieradki. Podprażam. Gdy przywiera do dna, dodaję odrobinę soli, by cebula puściła sok i łyżkę wody. Mieszam intensywnie, aż cebula zmięknie. 
2. Dolewam wodę, wrzucam suszone warzywa i zmiażdżony czosnek. Gotuję kwadrans. 


Smakują świetnie pokrojone w plastry na kanapce posmarowanej... musztardą (oczywiście najlepsza domowa), z sałatą i kiełkami. 

Komentarze

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz