Przejdź do głównej zawartości

Pulpeciki z soczewicy i minialistyczny bulion

Jeśli i Wy nie macie czasu na długie procedury kulinarne, nie ma co zarzucać gotowania, ale postawić na ekspresowe potrawy. Można się zainspirować tymi szybkimi pulpetami?

Dłuższy post jest tutaj.

35 szt. formowanych małą łyżeczką



PULPETY Z SOCZEWICY 

-  100g zielonej soczewicy
-  2 małe cebule (100g)
-  ¼ szklanki orzechów włoskich 35g
-  2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej czyli z brązowego ryżu (24g) plus 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia złotego
-  ½ piramidki smaku do rosołu z Lidla lub1 łyżeczka bulionu lubczykowego albo przyprawy warzywnej
-  ½ łyżeczki mielonej kozieradki
-  2 łyżeczki majeranku
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku świeżego
-  1 łyżeczka soli

dodatkowo do obtoczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Soczewicę opłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez kilka godzin.
2. Opłukać ponownie, odsączyć dość dokładnie.
3. W malakserze zmiksować soczewicę, cebulę, orzechy i przyprawy z czosnkiem do gęstości drobnoziarnistej pasty.
4. Dodać mąkę ryżową z lnem i zmiksować raz jeszcze do uzyskania gęstego ciasta (można przemielić kilka razy przez maszynkę do mięsa).
5. Odstawić na kilkanaście minut do związania masy pulpetowej i formować ostrożnie przerzucając z dłoni do dłoni zamiast rolować (są dość miękkie) małe pulpeciki i obtaczać na bieżąco w mące ziemniaczanej.
6. Gotować po 5 - 8 minut w bulionie (wersja minimalistyczna bulionu poniżej) lub bezpośrednio w zupie czy sosie.



BULION MINIMALISTYCZNY

-  3 cebule
-  4 ząbki czosnku
-  połówka piramidki rosołowej z Lidla
-  kozieradka
-  sól
-  2 garście suszonych warzyw 
-  1 l wody

1. Garnek o grubym dnie rozgrzewam na średnim gazie, wrzucam pokrojone cebule wraz z połówką piramidki i sporą szczyptą kozieradki. Podprażam. Gdy przywiera do dna, dodaję odrobinę soli, by cebula puściła sok i łyżkę wody. Mieszam intensywnie, aż cebula zmięknie. 
2. Dolewam wodę, wrzucam suszone warzywa i zmiażdżony czosnek. Gotuję kwadrans. 


Smakują świetnie pokrojone w plastry na kanapce posmarowanej... musztardą (oczywiście najlepsza domowa), z sałatą i kiełkami. 

Komentarze

Polecane

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Sałatka z drobnej fasoli i papryki z pistacjowym dressingiem

 Brzmi wyszukanie, ale to zwykłe sprzątanie szafek było... Masło pistacjowe akurat trzeba było zużyć, ale można zastąpić migdałowym, z orzechów laskowych czy z nerkowców. Jeśli lubicie dominujący smak fistaszków, to takie też można uzyć, ale polecam bardziej subtelne smaki. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj . 1 porcja  SAŁATKA Z DROBNEJ FASOLI I PIECZONEJ PAPRYKI Z DESSINGIEM PISTACJOWYM -  ½ czerwonej cebuli ok.25g -  1 czerwona papryka upieczona ok.130g -  ½ łyżeczki masła pistacjowego 5g -  1 łyżeczka soku z cytryny -  1 łyżeczka soku spod pieczonej papryki -  125g (mała puszka) fasolki cannellini -  garść zielonej cebulki i trochę zielonej pietruszki -  szczypta ostrej wędzonej papryki -  1 łyżeczka płatków drożdżowych -  1 łyżeczka płatków czosnkowych 1. Cebulkę i paprykę pokroić w kosteczkę. 2. Z masła pistacjowego, soku z cytryny i soku spod papryki ukręcić dressing, dosolić według potrzeb, pamiętając, że fasolka z pusz...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...