Przejdź do głównej zawartości

Pulpeciki z soczewicy i minialistyczny bulion

Jeśli i Wy nie macie czasu na długie procedury kulinarne, nie ma co zarzucać gotowania, ale postawić na ekspresowe potrawy. Można się zainspirować tymi szybkimi pulpetami?

Dłuższy post jest tutaj.

35 szt. formowanych małą łyżeczką



PULPETY Z SOCZEWICY 

-  100g zielonej soczewicy
-  2 małe cebule (100g)
-  ¼ szklanki orzechów włoskich 35g
-  2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej czyli z brązowego ryżu (24g) plus 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia złotego
-  ½ piramidki smaku do rosołu z Lidla lub1 łyżeczka bulionu lubczykowego albo przyprawy warzywnej
-  ½ łyżeczki mielonej kozieradki
-  2 łyżeczki majeranku
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku świeżego
-  1 łyżeczka soli

dodatkowo do obtoczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Soczewicę opłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez kilka godzin.
2. Opłukać ponownie, odsączyć dość dokładnie.
3. W malakserze zmiksować soczewicę, cebulę, orzechy i przyprawy z czosnkiem do gęstości drobnoziarnistej pasty.
4. Dodać mąkę ryżową z lnem i zmiksować raz jeszcze do uzyskania gęstego ciasta (można przemielić kilka razy przez maszynkę do mięsa).
5. Odstawić na kilkanaście minut do związania masy pulpetowej i formować ostrożnie przerzucając z dłoni do dłoni zamiast rolować (są dość miękkie) małe pulpeciki i obtaczać na bieżąco w mące ziemniaczanej.
6. Gotować po 5 - 8 minut w bulionie (wersja minimalistyczna bulionu poniżej) lub bezpośrednio w zupie czy sosie.



BULION MINIMALISTYCZNY

-  3 cebule
-  4 ząbki czosnku
-  połówka piramidki rosołowej z Lidla
-  kozieradka
-  sól
-  2 garście suszonych warzyw 
-  1 l wody

1. Garnek o grubym dnie rozgrzewam na średnim gazie, wrzucam pokrojone cebule wraz z połówką piramidki i sporą szczyptą kozieradki. Podprażam. Gdy przywiera do dna, dodaję odrobinę soli, by cebula puściła sok i łyżkę wody. Mieszam intensywnie, aż cebula zmięknie. 
2. Dolewam wodę, wrzucam suszone warzywa i zmiażdżony czosnek. Gotuję kwadrans. 


Smakują świetnie pokrojone w plastry na kanapce posmarowanej... musztardą (oczywiście najlepsza domowa), z sałatą i kiełkami. 

Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która  ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe ( konkret ). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy... 2 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 40kcal 1g tłuszczu 8g węglowodanów 1.2g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA CZOSNKOWA -  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę -  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki -  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki -  plaster selera (35g) pokrojony w słupki -  łodyga selera naciowego pokrojona -  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy -  500ml bulionu lub wody -  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki -  1 duża główk...

Herbatka tymiankowo - cytrynowa

Naprawdę zdrowe jest naprawdę smaczne. Prawda w ogóle jest miła wielowymiarowo. Napar z tymianku działa przeciwzapalnie. Doskonały na infekcje kataralne. Więcej historii o tymianku jest tutaj . HERBATKA TYMIANKOWO - CYTRYNOWA -  świeży tymianek około kilkunastu młodych przyrostów -  2 cm kawałek obciętej cieniutko nożem skórki cytrynowej -  1 l wrzątku 1. Zioło i skórkę zalewam wrzatkiem, przykrywam i odstawiam na kwadrans. Można dosłodzić, jeśli potrzebujecie, choć mnie smakuje bez słodzenia.