Przejdź do głównej zawartości

Pulpeciki z soczewicy i minialistyczny bulion

Jeśli i Wy nie macie czasu na długie procedury kulinarne, nie ma co zarzucać gotowania, ale postawić na ekspresowe potrawy. Można się zainspirować tymi szybkimi pulpetami?

Dłuższy post jest tutaj.

35 szt. formowanych małą łyżeczką



PULPETY Z SOCZEWICY 

-  100g zielonej soczewicy
-  2 małe cebule (100g)
-  ¼ szklanki orzechów włoskich 35g
-  2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej czyli z brązowego ryżu (24g) plus 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia złotego
-  ½ piramidki smaku do rosołu z Lidla lub1 łyżeczka bulionu lubczykowego albo przyprawy warzywnej
-  ½ łyżeczki mielonej kozieradki
-  2 łyżeczki majeranku
-  1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku świeżego
-  1 łyżeczka soli

dodatkowo do obtoczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Soczewicę opłukać i namoczyć w dużej ilości wody przez kilka godzin.
2. Opłukać ponownie, odsączyć dość dokładnie.
3. W malakserze zmiksować soczewicę, cebulę, orzechy i przyprawy z czosnkiem do gęstości drobnoziarnistej pasty.
4. Dodać mąkę ryżową z lnem i zmiksować raz jeszcze do uzyskania gęstego ciasta (można przemielić kilka razy przez maszynkę do mięsa).
5. Odstawić na kilkanaście minut do związania masy pulpetowej i formować ostrożnie przerzucając z dłoni do dłoni zamiast rolować (są dość miękkie) małe pulpeciki i obtaczać na bieżąco w mące ziemniaczanej.
6. Gotować po 5 - 8 minut w bulionie (wersja minimalistyczna bulionu poniżej) lub bezpośrednio w zupie czy sosie.



BULION MINIMALISTYCZNY

-  3 cebule
-  4 ząbki czosnku
-  połówka piramidki rosołowej z Lidla
-  kozieradka
-  sól
-  2 garście suszonych warzyw 
-  1 l wody

1. Garnek o grubym dnie rozgrzewam na średnim gazie, wrzucam pokrojone cebule wraz z połówką piramidki i sporą szczyptą kozieradki. Podprażam. Gdy przywiera do dna, dodaję odrobinę soli, by cebula puściła sok i łyżkę wody. Mieszam intensywnie, aż cebula zmięknie. 
2. Dolewam wodę, wrzucam suszone warzywa i zmiażdżony czosnek. Gotuję kwadrans. 


Smakują świetnie pokrojone w plastry na kanapce posmarowanej... musztardą (oczywiście najlepsza domowa), z sałatą i kiełkami. 

Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka  może być mąka z ciecierzycy lub  aquafaba  czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy . Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę.  Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj . 2 porcje Wartości odżywcze 100g: 124kcal 2g tłuszczu 21g węglowodanów 6.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale CIECIOMLET  czyli omlet z ciecierzycy z warzywami -  100 ml wody + 80 ml aquafaby -  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g) -  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g) -  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej -  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g) -  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g) -  kawałek cukinii star...