Kukurydza i orzechy włoskie w formie puszystego "masełka". Odżywcze i delikatne. Z dużą ilością unikalnych kwasów omega 3.
Ilość z poniższych proporcji wystarcza na 24 kromki
Wartości odżywcze 100g:
266kcal
23g tłuszczu
10.6g węglowodanów
7g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
PUSZYSTE MASEŁKO Z KUKURYDZY I ORZECHÓW WŁOSKICH
200ml
70g łuskanych orzechów włoskich
50g gorącej wody
70g (lub więcej) odsączonej kukurydzy z puszki czy słoika bezz GMO
szczypta soli
1. Orzechy rozdrobnić na mączkę, dolać wodę i zmiksować na gładki krem.
2. Dodać kukurydzę i zmiksować razem na puszystą, gładką masę.
Przechowywać w lodówce. Na pewno zachowa świeżość przez tydzień.
Lubię kanapki z puszystym masełkiem, kalarepką marynowaną w soku z cytryny i soli, z dodatkiem posiekanego selera naciowego...
ta kalarepka mnie urzekła, masełko też
OdpowiedzUsuń:-) może w krótszej wersji więcej osób da im szansę... :-)
Usuń