Przejdź do głównej zawartości

Masełko z kukurydzy i orzechów włoskich

Kukurydza i orzechy włoskie w formie puszystego "masełka". Odżywcze i delikatne. Z dużą ilością unikalnych kwasów omega 3. 

Ilość z poniższych proporcji wystarcza na 24 kromki

Wartości odżywcze 100g:
 266kcal
23g tłuszczu
10.6g węglowodanów
7g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


PUSZYSTE MASEŁKO Z KUKURYDZY I ORZECHÓW WŁOSKICH
200ml

70g łuskanych orzechów włoskich
50g gorącej wody
70g (lub więcej) odsączonej kukurydzy z puszki czy słoika bezz GMO
szczypta soli

1. Orzechy rozdrobnić na mączkę, dolać wodę i zmiksować na gładki krem.
2. Dodać kukurydzę i zmiksować razem na puszystą, gładką masę.

Przechowywać w lodówce. Na pewno zachowa świeżość przez tydzień.

Lubię kanapki z puszystym masełkiem, kalarepką marynowaną w soku z cytryny i soli, z dodatkiem posiekanego selera naciowego...



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.

Polecane

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Sałatka z drobnej fasoli i papryki z pistacjowym dressingiem

 Brzmi wyszukanie, ale to zwykłe sprzątanie szafek było... Masło pistacjowe akurat trzeba było zużyć, ale można zastąpić migdałowym, z orzechów laskowych czy z nerkowców. Jeśli lubicie dominujący smak fistaszków, to takie też można uzyć, ale polecam bardziej subtelne smaki. Dłuższa wersja przepisu jest tutaj . 1 porcja  SAŁATKA Z DROBNEJ FASOLI I PIECZONEJ PAPRYKI Z DESSINGIEM PISTACJOWYM -  ½ czerwonej cebuli ok.25g -  1 czerwona papryka upieczona ok.130g -  ½ łyżeczki masła pistacjowego 5g -  1 łyżeczka soku z cytryny -  1 łyżeczka soku spod pieczonej papryki -  125g (mała puszka) fasolki cannellini -  garść zielonej cebulki i trochę zielonej pietruszki -  szczypta ostrej wędzonej papryki -  1 łyżeczka płatków drożdżowych -  1 łyżeczka płatków czosnkowych 1. Cebulkę i paprykę pokroić w kosteczkę. 2. Z masła pistacjowego, soku z cytryny i soku spod papryki ukręcić dressing, dosolić według potrzeb, pamiętając, że fasolka z pusz...

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która  ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe ( konkret ). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy... 2 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 40kcal 1g tłuszczu 8g węglowodanów 1.2g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA CZOSNKOWA -  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę -  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki -  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki -  plaster selera (35g) pokrojony w słupki -  łodyga selera naciowego pokrojona -  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy -  500ml bulionu lub wody -  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki -  1 duża główk...