Przejdź do głównej zawartości

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe (konkret). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy...

2 porcje

Wartości odżywcze 100g zupy bez dodatków:
40kcal
1g tłuszczu
8g węglowodanów
1.2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


ZUPA CZOSNKOWA

-  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę
-  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki
-  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki
-  plaster selera (35g) pokrojony w słupki
-  łodyga selera naciowego pokrojona
-  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy
-  500ml bulionu lub wody
-  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki
-  1 duża główka czosnku (80g) posiekana lub przeciśnięta przez praskę
-  1 łyżka oleju rzepakowego 
-  1 łyżka soku z cytryny

-  sól, pieprz

odrobina płatków chili, płatki czosnkowe, zielona pietruszka i jogurt lub hummus do podania

1. Gorczycę i kolendrę podprażyć w suchym garnku na małym ogniu aż zaczną podskakiwać. Wystudzić i utłuc w moździerzu lub wałkiem czy dnem kubka.
2. Czosnek posiekać, podprażyć na oleju i łyżce wody na niewielkim ogniu. Dodać kolendrę i gorczycę, marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki, delikatnie posolić, dusić mieszając przez minutę. Zalać warzywa bulionem, przykryć pokrywką i gotować 10 - 15 minut do twardości al dente ziemniaków.
3. Dodać sok z cytryny.
4. Jeśli potrzeba doprawić solą, pieprzem i podawać z jogurtem sojowym (lub hummusem), posypane płatkami czosnkowymi i zieloną pietruszką lub ulubionymi kiełkami.

Smaczna z pajdą razowca lub z pulpetami z soczewicy, posypana płatkami czosnkowymi. Ostatnie odkrycie to dodanie do talerza zupy sporej łyżki hummusu. Posypana zieloną pietruszką stała się moim ulubieńcem na infekcyjne dni.


Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Cebulowe ciasteczka z kminkiem

Wytrawne  ciasteczka. Robi się je w kilka minut, piecze dodatkowe 20 minut. Jako deser w stylu francuskim do deski serów. Albo się ich ... nie piecze... i bardziej będą użyteczne jako farsz do naleśników albo pasta do bułek? A może z masy ulepicie wytrawne trufle i będzie na przystawkę z lekkim kremowym sosem albo finger food do lunch boxa? Dłuższy post o ciasteczkach jest tutaj . Z poniższych proporcji wychodzi 10 ciasteczek. CEBULOWE CIASTECZKA Z KMINKIEM -  ½ szklanki orzechów (u mnie mieszanka włoskich i fistaszków) 70g -  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 170g -  1 średnia cebula 100g -  1 łyżeczka kminku -  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne -  ½ łyżeczki soli -  3 łyżki grubych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)25g 1. Kminek podprażyć na niewielkim ogniu na suchej patelni przez pół minuty, dorzucić pokrojoną cebulę i prażyć mieszając do uzyskania przez cebulę złotego koloru. W miarę potrzeby podlewać bulionem lub wodą, po jednej łyżce. Dalej m...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...