Przejdź do głównej zawartości

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe (konkret). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy...

2 porcje

Wartości odżywcze 100g zupy bez dodatków:
40kcal
1g tłuszczu
8g węglowodanów
1.2g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


ZUPA CZOSNKOWA

-  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę
-  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki
-  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki
-  plaster selera (35g) pokrojony w słupki
-  łodyga selera naciowego pokrojona
-  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy
-  500ml bulionu lub wody
-  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki
-  1 duża główka czosnku (80g) posiekana lub przeciśnięta przez praskę
-  1 łyżka oleju rzepakowego 
-  1 łyżka soku z cytryny

-  sól, pieprz

odrobina płatków chili, płatki czosnkowe, zielona pietruszka i jogurt lub hummus do podania

1. Gorczycę i kolendrę podprażyć w suchym garnku na małym ogniu aż zaczną podskakiwać. Wystudzić i utłuc w moździerzu lub wałkiem czy dnem kubka.
2. Czosnek posiekać, podprażyć na oleju i łyżce wody na niewielkim ogniu. Dodać kolendrę i gorczycę, marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki, delikatnie posolić, dusić mieszając przez minutę. Zalać warzywa bulionem, przykryć pokrywką i gotować 10 - 15 minut do twardości al dente ziemniaków.
3. Dodać sok z cytryny.
4. Jeśli potrzeba doprawić solą, pieprzem i podawać z jogurtem sojowym (lub hummusem), posypane płatkami czosnkowymi i zieloną pietruszką lub ulubionymi kiełkami.

Smaczna z pajdą razowca lub z pulpetami z soczewicy, posypana płatkami czosnkowymi. Ostatnie odkrycie to dodanie do talerza zupy sporej łyżki hummusu. Posypana zieloną pietruszką stała się moim ulubieńcem na infekcyjne dni.


Komentarze

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz