Przejdź do głównej zawartości

Sałatka podhalańska z ziemniakami i fasolką szparagową

Tradycyjna warzywna z majonezem zazwyczaj nieodłączny element rodzinnej polskiej kolacji. Majonez na bazie ziemniaka, więc jeden z sałatkowych można wykorzystac od razu.

5 porcji

Wartości odżywcze 100g:
56 kcal
1.5g tłuszczu
9g węglowodanów
3.7 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale


SAŁATKA PODHALAŃSKA z majinezowym nie-majonezem

-  300 g drobnych ziemniaków
-  ½ czerwonej cebuli (45g)
-  duża garść fasolki szparagowej (200g)
-  ½ kostki tofu wędzonego (90g)
-  ¼ kostki tempehu
-  2 kiszone ogórki

nie-majonez

-  200 ml mleka sojowego
-  sok z ½ cytryny
-  1 łyżka mielonego lnu
-  1 spora łyżeczka (do smaku) musztardy ostrej

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać. Jeden odłożyć.
2. Fasolkę ugotować (najlepiej na parze).
3. Cebulkę pokroić w półksiężyce, ogórek w drobną kostkę.
4. Tofu i tempeh pokrojone w kostkę podsmażyć na suchej patelni, dodać nieco sosu sojowego, paprykę i/lub przyprawę warzywną. Podlać dwoma łyżkach wody i dusić kilka minut.

5. Wszystkie składniki na nie-majonez wraz z odłożonym ziemniaczkiem zmiksować do uzyskania kremowej gładkiej konsystencji.
6. Warzywa wymieszać, polać nie-majonezem i podawać.

Schłodzone w lodówce nadal dobrze smakuje, choć ja wolę na świeżo.


Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Zupa czosnkowa

Swój aromat czosnek zawdzięcza allicynie, która  ma silne właściwości bakterio- i grzybo-bójcze. Nie jest jednak jedynym plusem zdrowotnym czosnku. Działa on dobrze na układ krążenia, naczynia krwionośne, hamuje biegunkę i oczyszcza drogi moczowe ( konkret ). Ma silne działanie antynowotworowe. Aby złagodzić zapach z dróg oddechowych po jego spożyciu warto jeść go wraz ze sporą ilością zielonej pietruszki. Tutaj znajdziecie całą historię mojej zupy... 2 porcje Wartości odżywcze  100g zupy bez dodatków: 40kcal 1g tłuszczu 8g węglowodanów 1.2g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale ZUPA CZOSNKOWA -  2 ziemniaki (200g) pokrojone w kostkę -  malutka marchewka (50g) pokrojona w półplasterki -  pół pietruszki (35g) pokrojone w półplasterki -  plaster selera (35g) pokrojony w słupki -  łodyga selera naciowego pokrojona -  ½ łyżeczki kolendry i gorczycy -  500ml bulionu lub wody -  ¼ pora (35g) pokrojona w plasterki -  1 duża główk...

Herbatka tymiankowo - cytrynowa

Naprawdę zdrowe jest naprawdę smaczne. Prawda w ogóle jest miła wielowymiarowo. Napar z tymianku działa przeciwzapalnie. Doskonały na infekcje kataralne. Więcej historii o tymianku jest tutaj . HERBATKA TYMIANKOWO - CYTRYNOWA -  świeży tymianek około kilkunastu młodych przyrostów -  2 cm kawałek obciętej cieniutko nożem skórki cytrynowej -  1 l wrzątku 1. Zioło i skórkę zalewam wrzatkiem, przykrywam i odstawiam na kwadrans. Można dosłodzić, jeśli potrzebujecie, choć mnie smakuje bez słodzenia.