Tradycyjna warzywna z majonezem zazwyczaj nieodłączny element rodzinnej polskiej kolacji. Majonez na bazie ziemniaka, więc jeden z sałatkowych można wykorzystac od razu.
5 porcji
Wartości odżywcze 100g:
56 kcal
1.5g tłuszczu
9g węglowodanów
3.7 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
SAŁATKA PODHALAŃSKA z majinezowym nie-majonezem
- 300 g drobnych ziemniaków
- ½ czerwonej cebuli (45g)
- duża garść fasolki szparagowej (200g)
- ½ kostki tofu wędzonego (90g)
- ¼ kostki tempehu
- 2 kiszone ogórki
nie-majonez
- 200 ml mleka sojowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 spora łyżeczka (do smaku) musztardy ostrej
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać. Jeden odłożyć.
2. Fasolkę ugotować (najlepiej na parze).
3. Cebulkę pokroić w półksiężyce, ogórek w drobną kostkę.
4. Tofu i tempeh pokrojone w kostkę podsmażyć na suchej patelni, dodać nieco sosu sojowego, paprykę i/lub przyprawę warzywną. Podlać dwoma łyżkach wody i dusić kilka minut.
5. Wszystkie składniki na nie-majonez wraz z odłożonym ziemniaczkiem zmiksować do uzyskania kremowej gładkiej konsystencji.
6. Warzywa wymieszać, polać nie-majonezem i podawać.
Schłodzone w lodówce nadal dobrze smakuje, choć ja wolę na świeżo.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.