Coś dla amatorów kuchni raw vegan. Carpaccio buraczane jako pierożki faszerowane bazyliowym pesto. Wystarcy buraka pokroić bardzo cienko za pomocą ostrego noża, obieraczki do warzyw lub tarki do krojenia w bardzo cienkie plasterki do 1mm. Żeby plasterki buraka były mniej ziemiste w smaku, bardziej elastyczne i lepiej się sklejały, zamarynowałam je w soku cytrynowym i soli przez kilka godzin. W środku pesto i tofu, skropione pomarańczowym vinegretem smakowały wybornie. Dłuższy post tutaj.
Wartość odżywcza 100 g pesto:
175kcal
12.8g tłuszczu
7.5g węglowodanów
10.7g białka
obliczono za pomocą aplikacji vitascale
PESTO BAZYLIOWE Z DYNIĄ
- garść orzechów włoskich (30g)
- 2 łyżki pestek dyni lub nerkowców (20g)
- pęczek bazylii ok. 40g
- 1 duży ząbek czosnku (7g)
- 1 1/2 łyżki płatków drożdżowych (6g)
- 2 łyżki soku z cytryny (30g)
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
1. W rozdrabniaczu umieścić wszystkie składniki w powyższej kolejności i miksować do uzyskania granulowanej konsystencji.
2. Dodać 120 g rozkruszonego tofu (najlepsze bazyliowe, ale spokojnie może być naturalne) i wymieszać łyżką.
Plastry buraka faszerować niewielką ilościa pesto i zaraz dociskać, żeby nie zdążyły przeschnąć, bo tylko wtedy się ładnie skleją.
Beatko stałego czytelnika i testera już masz
OdpowiedzUsuńKochana Margot, bardzo dużo to dla mnie znaczy. Dziękuję.
Usuń