Przejdź do głównej zawartości

Surowe pierożki z buraka zamiast carpaccio

Coś dla amatorów kuchni raw vegan. Carpaccio buraczane jako pierożki faszerowane bazyliowym pesto. Wystarcy buraka pokroić bardzo cienko za pomocą ostrego noża, obieraczki do warzyw lub tarki do krojenia w bardzo cienkie plasterki do 1mm. Żeby plasterki buraka były mniej ziemiste w smaku, bardziej elastyczne i lepiej się sklejały, zamarynowałam je w soku cytrynowym i soli przez kilka godzin. W środku pesto i tofu, skropione pomarańczowym vinegretem smakowały wybornie. Dłuższy post tutaj

Wartość odżywcza 100 g pesto:
175kcal
12.8g tłuszczu
7.5g węglowodanów
10.7g białka
obliczono za pomocą aplikacji vitascale



PESTO BAZYLIOWE Z DYNIĄ

-  garść orzechów włoskich (30g)
-  2 łyżki pestek dyni lub nerkowców (20g)
-  pęczek bazylii ok. 40g
-  1 duży ząbek czosnku (7g)
-  1 1/2 łyżki płatków drożdżowych (6g)

-  2 łyżki soku z cytryny (30g)
-  1 łyżka wody
-  1/2 łyżeczki soli
-  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-  spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego

1. W rozdrabniaczu umieścić wszystkie składniki w powyższej kolejności i miksować do uzyskania granulowanej konsystencji.
2. Dodać 120 g rozkruszonego tofu (najlepsze bazyliowe, ale spokojnie może być naturalne) i  wymieszać łyżką.

Plastry buraka faszerować niewielką ilościa pesto i zaraz dociskać, żeby nie zdążyły przeschnąć, bo tylko wtedy się ładnie skleją.


Komentarze

  1. Beatko stałego czytelnika i testera już masz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Margot, bardzo dużo to dla mnie znaczy. Dziękuję.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Zielony koktajl nieoczywisty

Jeśli nie macie wprawy w dobieraniu składników do zielonych koktajli, najbezpieczniej jest ograniczyć ich ilość do kilku. Jeden zielony, jeden dający kremowość (banan, gruszka, jabłko, brzoskwinia) i element tłuszczowy najzdrowiej z kwasami omega 3 (len, chia, konopie, orzechy włoskie) i płyn (sok, mleko roślinne lub woda kokosowa). Przy koktajlach wytrawnych płynem może być bulion lub wywar z warzyw (ziemniaków, fasolki, kalafiora, brokuła, dyni,...). Koktajl nieoczywisty jest przykładem dobrego połączenia wielu składników o podobnej konotacji kulinarnej i stąd jego smakowitość. 2 porcje Wartości odżywcze 100g  koktajlu: 39 kcal 1.5g tłuszczu 7g węglowodanów 1.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale KOKTAJL nieoczywisty -  100g świeżego szpinaku -  1 średni banan (80g) -  1 średnia słodka gruszka (110 g) -  100g mrożonego brokuła -  1 duży kawałek świeżego imbiru (10 g) -  kawałek świeżej kurkumy (3g) -  20g złotego siemienia lnianego -  spora szczypta świeżo zmielonego piep

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka susz