Przejdź do głównej zawartości

Surowe pierożki z buraka zamiast carpaccio

Coś dla amatorów kuchni raw vegan. Carpaccio buraczane jako pierożki faszerowane bazyliowym pesto. Wystarcy buraka pokroić bardzo cienko za pomocą ostrego noża, obieraczki do warzyw lub tarki do krojenia w bardzo cienkie plasterki do 1mm. Żeby plasterki buraka były mniej ziemiste w smaku, bardziej elastyczne i lepiej się sklejały, zamarynowałam je w soku cytrynowym i soli przez kilka godzin. W środku pesto i tofu, skropione pomarańczowym vinegretem smakowały wybornie. Dłuższy post tutaj

Wartość odżywcza 100 g pesto:
175kcal
12.8g tłuszczu
7.5g węglowodanów
10.7g białka
obliczono za pomocą aplikacji vitascale



PESTO BAZYLIOWE Z DYNIĄ

-  garść orzechów włoskich (30g)
-  2 łyżki pestek dyni lub nerkowców (20g)
-  pęczek bazylii ok. 40g
-  1 duży ząbek czosnku (7g)
-  1 1/2 łyżki płatków drożdżowych (6g)

-  2 łyżki soku z cytryny (30g)
-  1 łyżka wody
-  1/2 łyżeczki soli
-  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-  spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego

1. W rozdrabniaczu umieścić wszystkie składniki w powyższej kolejności i miksować do uzyskania granulowanej konsystencji.
2. Dodać 120 g rozkruszonego tofu (najlepsze bazyliowe, ale spokojnie może być naturalne) i  wymieszać łyżką.

Plastry buraka faszerować niewielką ilościa pesto i zaraz dociskać, żeby nie zdążyły przeschnąć, bo tylko wtedy się ładnie skleją.


Komentarze

  1. Beatko stałego czytelnika i testera już masz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Margot, bardzo dużo to dla mnie znaczy. Dziękuję.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Pieczeń z soczewicy i selera

Pieczenie to uniwersalny dodatek do obiadu, na kanapki a także jako wkładka do zupy.  Smakosze polecają ją z sosem czosnkowym.  Ja podaję z soczystą, mega obfitą sałatką. Córka wrzuca kawałki do gęstej zupy.  Mąż kroi na kanapkę z rozsmarowanym awokado i dokłada pomidory. Istotna uwaga: z zasady gotuję wszystkie strączki bez soli, więc dosalam już w potrawie. Jeśli użyjecie soczewicy z puszki czy słoika, trzeba sprawdzić, czy w ogóle potrzebna będzie sól, pamietając, że sos sojowy wnosi swoją dodatkową słoność. PIECZEŃ Z SOCZEWICY I SELERA naczynie 30 x 10 cm z pokrywą lub dodatkowo kawałek folii aluminiowej do przykrycia 2 szklanki  ugotowanej zielonej soczewicy (500g) 1 średni seler (250g) 1 cebula (70g) ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (90g) 2 czubate łyżki suszonych ulubionych aromatycznych ziół (u mnie "mieszanka dzikich ziół") 2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sosu sojowego Tamari 2 solidne kromki czerstwego chleba (u mnie 55g gryczanego) sól do smak...

Cieciomlet czyli okonomiyaki z ciecierzycy

Roślinnym zastępnikiem jajka  może być mąka z ciecierzycy lub  aquafaba  czyli woda z gotowania (lub ze słoika) ciecierzycy . Okonomiyaki to japońskie placki z warzyw na bazie jajek, więc można przyrządzić je wykorzystując zarówno i makę, jak i aquafabę.  Sprawdzają się na obiad i śniadanie, na zimno do lunchboxa. Nawet jako wkład do bułki wraz z soczystymi dodatkami w stylu burgerowym. Podawane jak omlet albo frittata. Więcej na ten temat tutaj . 2 porcje Wartości odżywcze 100g: 124kcal 2g tłuszczu 21g węglowodanów 6.5g białka obliczone za pomocą aplikacji vitascale CIECIOMLET  czyli omlet z ciecierzycy z warzywami -  100 ml wody + 80 ml aquafaby -  4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (100g) -  2 płaskie łyżki mąki z brązowego ryżu (30g) -  ½ łyżeczki soli kala namak lub zwykłej -  1 szklanka posiekanej białej młodej kapusty lub stożkowej (90g) -  1 szklanka pokrojonego w cieniutkie paseczki selera (80g) -  kawałek cukinii star...