Przejdź do głównej zawartości

Surowe pierożki z buraka zamiast carpaccio

Coś dla amatorów kuchni raw vegan. Carpaccio buraczane jako pierożki faszerowane bazyliowym pesto. Wystarcy buraka pokroić bardzo cienko za pomocą ostrego noża, obieraczki do warzyw lub tarki do krojenia w bardzo cienkie plasterki do 1mm. Żeby plasterki buraka były mniej ziemiste w smaku, bardziej elastyczne i lepiej się sklejały, zamarynowałam je w soku cytrynowym i soli przez kilka godzin. W środku pesto i tofu, skropione pomarańczowym vinegretem smakowały wybornie. Dłuższy post tutaj

Wartość odżywcza 100 g pesto:
175kcal
12.8g tłuszczu
7.5g węglowodanów
10.7g białka
obliczono za pomocą aplikacji vitascale



PESTO BAZYLIOWE Z DYNIĄ

-  garść orzechów włoskich (30g)
-  2 łyżki pestek dyni lub nerkowców (20g)
-  pęczek bazylii ok. 40g
-  1 duży ząbek czosnku (7g)
-  1 1/2 łyżki płatków drożdżowych (6g)

-  2 łyżki soku z cytryny (30g)
-  1 łyżka wody
-  1/2 łyżeczki soli
-  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-  spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego

1. W rozdrabniaczu umieścić wszystkie składniki w powyższej kolejności i miksować do uzyskania granulowanej konsystencji.
2. Dodać 120 g rozkruszonego tofu (najlepsze bazyliowe, ale spokojnie może być naturalne) i  wymieszać łyżką.

Plastry buraka faszerować niewielką ilościa pesto i zaraz dociskać, żeby nie zdążyły przeschnąć, bo tylko wtedy się ładnie skleją.


Komentarze

  1. Beatko stałego czytelnika i testera już masz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Margot, bardzo dużo to dla mnie znaczy. Dziękuję.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.

Polecane

Seler pieczony w soli

Ma więcej witaminy C cytrusy. Obecny w niemal każdej diecie oczyszczającej, kochany przez Japończyków za wartości odżywcze i lecznicze. Jest źródłem wapnia i cynku, co warto docenić. Koi nerwy (witaminy z grupy B i magnez!). Obniża ciśnienie krwi chroniąc serce. Usuwa kwas moczowy (nierzadka przyczyna bólów stawów). Wzmacnia włosy i wygładza cerę. Niektórzy, być może, zgodzą się z opinią o selerze jako afrodyzjaku...? Podobno działa... SELER... upieczony u żywam do sałatek, jako danie główne lub jako wkład do kanapek bądź wege burgerów. 100 g upieczonego selera to ok. 60 kcal 2 g białka 10 g węglowodanów 0.4 g tłuszczu (szacunek mój własny) SELER PIECZONY W SOLI 1 seler ok. 500 g sól ok 300 g najlepsza gruboziarnista kilka gałązek majeranku (opcjonalnie) 1. Piekarnik rozgrzać do 200⁰C. 2. Seler bardzo dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką do warzyw) i osuszyć. 3. Dno naczynia do zapiekania (najlepiej z pokrywą) wysypać solą na oko pół centymetra, położyć kilka gałązek majeranku, położy...

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Bezjajecznica z kurkami

Nomeat, noegg, vegbacon, mylk,... Znajomo brzmiąca nazwa spotyka się wówczas z mieszaniną nieufności i zaciekawienia. I to jest to, o co chodzi. Jest zaciekawienie, jest chęć skosztowania.  Zapraszam na bezjajecznicę! 3 porcje BEZJAJECZNICA Z KURKAMI -  200g świeżych kurek -  3 łyżki (30g) mąki z ciecierzycy -  ⅓ szklanki (80ml) wody -  1¼ szklanki mleka z nerkowców (180ml) * -  sól, pieprz do smaku -  spora szczypta soli kala namak -  kilka (5 - 8) kropel sosu balsamicznego (opcjonalnie, ale polecam) -  odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni do podania: świeże zioła: szczypiorek i tymianek grzanki z razowego chleba 1. Mąkę rozprowadzić w wodzie, dodać sporą szczyptę soli i odstawić. 2. Kurki dokładnie oczyścić, większe przekroić na pół. 3. Patelnię posmarować olejem kokosowym, rozgrzać i przesmażyć kurki często mieszając ok. 2 - 3 minuty. Zalać mlekiem z nerkowców, mieszając smażyć kolejne 2 minuty. 4. Wlać mieszankę mąki z wodą i...