Przejdź do głównej zawartości

Seler pieczony w soli

Ma więcej witaminy C cytrusy. Obecny w niemal każdej diecie oczyszczającej, kochany przez Japończyków za wartości odżywcze i lecznicze. Jest źródłem wapnia i cynku, co warto docenić. Koi nerwy (witaminy z grupy B i magnez!). Obniża ciśnienie krwi chroniąc serce. Usuwa kwas moczowy (nierzadka przyczyna bólów stawów). Wzmacnia włosy i wygładza cerę. Niektórzy, być może, zgodzą się z opinią o selerze jako afrodyzjaku...? Podobno działa... SELER... upieczony używam do sałatek, jako danie główne lub jako wkład do kanapek bądź wege burgerów.

100 g upieczonego selera to ok. 60 kcal
2 g białka
10 g węglowodanów
0.4 g tłuszczu
(szacunek mój własny)


SELER PIECZONY W SOLI

1 seler ok. 500 g
sól ok 300 g najlepsza gruboziarnista
kilka gałązek majeranku (opcjonalnie)

1. Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
2. Seler bardzo dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką do warzyw) i osuszyć.
3. Dno naczynia do zapiekania (najlepiej z pokrywą) wysypać solą na oko pół centymetra, położyć kilka gałązek majeranku, położyć seler, dodać znów kilka gałązek majeranku i obsypać dość szczelnie solą starając się, by zioło dotykało selera.
4. Przykryć i piec 1 godzinę.
5. Wyciągnąć seler obtłukując utworzoną solną skorupkę i dokładnie go omieść miękką szczoteczką np. do czyszczenia grzybów. Pozostawiony w soli do całkowitego ostudzenia, robi sie mocno słony.



Idealnym naczyniem jest garnek rzymski czyli gliniane naczynie z pokrywką. Zatrzymuje aromaty, ale para osiągnąszy pewien pułap jednak jest odprowadzana. Piekłam też w żeliwnym garnku, ale seler wyszedł bardziej słony, więc chyba powinien być niezbyt szczelnie zamknięty. Można położyć na krawędzi nieco folii aluminiowej złożonej kilka razy, zostanie wtedy minimalny "lufcik".


Komentarze

Polecane

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...