Przejdź do głównej zawartości

Herbatka tymiankowo - cytrynowa

Naprawdę zdrowe jest naprawdę smaczne. Prawda w ogóle jest miła wielowymiarowo. Napar z tymianku działa przeciwzapalnie. Doskonały na infekcje kataralne. Więcej historii o tymianku jest tutaj.


HERBATKA TYMIANKOWO - CYTRYNOWA

-  świeży tymianek około kilkunastu młodych przyrostów
-  2 cm kawałek obciętej cieniutko nożem skórki cytrynowej
-  1 l wrzątku

1. Zioło i skórkę zalewam wrzatkiem, przykrywam i odstawiam na kwadrans.

Można dosłodzić, jeśli potrzebujecie, choć mnie smakuje bez słodzenia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za słowa komentarza. Cieszę się, że chwilkę spędziliśmy razem.

Polecane

Czarna rzepa pieczona w soli

Nadeszły trudne czasy. Stawiam teraz tym bardziej na zdrową, prostą dietę. Wykorzystuję do maksimum możliwości roślin. A to wielkie możliwości są. Odsuwam to, co osłabia. Wybieram świadomie najbardziej wartościowe. Dzisiaj zaproponuję Wam więc samo dobro. Czarną rzepę upieczoną dokładnie tak samo, jak seler ( klik ).  Podaję w plastrach na kanapkach z pastami ze strączków lub dodaję do różnych sałatek. CZARNA RZEPA PIECZONA W SOLI czarna rzepa sól (dowolna) 1. Rzepę solidnie szorujemy, obcinamy brzydkie końcówki, suszymy. 2. Do garnka do zapiekania wsypać warstwę soli, ułożyć na niej rzepę i obsypać z każdej strony warstwą soli. Przykryć garnek. 3. Piekarnik rogrzać do 200⁰C i piec 1 godzinę przy średniej wielkości warzywach, przy malutkich 40 minut a dużych 70 minut. 4. Delikatnie usunąć wierzchnią warstwę soli i wyciągnąć upieczone korzenie. Usunąć sól z rzepy miękkim pędzelkiem np. do grzybów.

Gofry bezglutenowe wyborne z duszonymi cebulowymi warzywami

Cóż, stara gofrownica zniszczona a nowa niedorasta klasą. Powstały więc gofry, które udają się również w gofrownicy o niższej mocy. Różnorodność użytych mąk wydaje mi się tutaj wartościowa a aquafaba (może być z ciecierzycy albo białej fasoli) pomaga im podrosnąć bez używania proszku do pieczenia czy sody. Bardzo dobrze smakują z duszonymi cebulastymi czyli cebulą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim doprawione koperkiem i tahiną. Jeśli dodacie więcej tahiny otrzymacie coś w rodzaju ziołowego masełka. GOFRY WYBORNE 40g kaszy gryczanej niepalonej 130g wody 1. Zostawić do namoczenia na kilka godzin. 2. Dodać: 30g mąki z ciecierzycy 1 duży orzech włoski ok. 10g 30g mąki kasztanowej 30g mąki ziemniaczanej sporą szczyptę soli 30g aquafaby  3. Zmiksować na gładko, odstawić na 20 min. Piec gofry 10-15 minut zależnie od mocy gofrownicy. DUSZONE CEBULOWE WARZYWA 1 duża cebula ok. 100g 1 - 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku lub kilka liści świeżego 1 łyżeczka ...

Sos marchewkowo-fistaszkowy

Lubię wartościowe sosy do sałatek na bazie warzyw. Są kolorowe, aromatyczne, bogate odżywczo i sycące. Dla efektywnego wykorzystania wszystkich składników przez organizm, dodaję trochę pestek lub orzechów. Taki jest ten sos. Prosty skład. Jedyny podkręcacz smaku to prazona kolendra z gorczycą, którą przygotowuję raz na jakiś czas w większej ilości, miażdżę w moździerzu i trzymam w szczelnie zamknietym słoiku jako przyprawę do zup, sosów, pieczeni i past. Czasem też do deserów... 100g sosu to 66 kcal 5g tłuszczu 4g węglowodanów 3g białka SOS   MARCHEWKOWO - ORZECHOWY  ¾ szklanki 50 g ugotowanej marchewki 1 łyżka masła orzechowego ¼ łyżeczki sosu Tamari ¼ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki zmielonej prażonej kolendry z gorczycą * ½ szklanki wody (np. z gotowania marchewki uzupełniona przegotowaną) spora szczypta grubo mielonej chili sól do smaku 1. Wszystkie składniki poza chili zmiksować na gładki sos. 2. Dodać chili, wymieszać i odstawić, żeby smaki się przegryzły, ewentu...